COVID-19 pandemi sonrası Isparta ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi
Determination of seafood consumption habits in Isparta province after the COVID-19 pandemic
- Tez No: 849374
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Isparta, COVİD-19 Pandemi, Su ürünleri, Tüketim alışkanlıkları, Isparta, COVİD-19 Pandemic, Seafood, Consumer behaviors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada Isparta İlinde yaşayan bireylerin COVİD-19 pandemi sonrasındaki su ürünleri tüketim alışkanlıkları değerlendirilmiştir. Çalışma Şubat-Mayıs 2022 tarihleri arasında Isparta'da yaşayan 388'i erkek ve 344'ü kadın olmak üzere toplam 732 birey ile anket yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmadaki bireylerin kırmızı eti birinci sırada (%32.10), ikinci sırada tavuk etini (%18.00), üçüncü sırada balık etini (%16.00) tükettikleri tespit edilmiştir. Çalışmada bireylerin COVİD-19 pandemi sonrasında et ürünü tercihlerini değiştirmediği (%66.10) belirlenmiştir. Bireylerin en fazla tükettiği tatlı su balığı sazan (%46) iken, deniz balığı olarak hamsiyi (%45.20) tercih ettiği saptanmıştır. Bireylerin su ürünlerinin besinsel değeri hakkında bilgiye sahip (%79.90) olduğu ve balığı %70.00'ının taze olarak tükettiği, tüketim şekli olarak da en fazla kızartmayı (%32.70) tercih ettiği belirlenmiştir. COVİD-19 pandemi sonrası kaliteli ve güvenli gıda kaynağı olarak balık başta olmak üzere su ürünleri tüketim alışkanlığındaki değişim değerlendirildiğinde; bireylerin %67.50'sinin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının değişmediği, %32.50'sinin ise değiştiği tespit edilmiştir. Bireylerin kültür (%35.40) ve doğal balık (%64.60) tüketim tercihlerinin farklılıklar gösterdiği, COVİD-19 salgını sonrası kültür-doğal balığı tercihlerinin ise değişmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aquaculture consumption habits of individuals living in Isparta province after the COVID-19 pandemic were evaluated. The study was conducted by surveying a total of 732 individuals, 388 males and 344 females, living in Isparta between February and May 2022. It was determined that the individuals consumed red meat in the first (32.10%), chicken meat in the second (18.00%) and fish meat in the third (16.00%). In the study, it was determined that individuals did not change their meat (66.10%) product preferences after the COVID-19 pandemic. The freshwater fish that individuals consumed the most was carp (46%), while anchovy (45.20%) was preferred as sea fish. It was determined that individuals had knowledge about the nutritional value of seafood products (79.90%), consumed fish fresh 70.00% of them, and preferred frying 32.70% of them as the consumption method. The individuals consumption habits of aquaculture products, especially fish, as a source of quality and safe food after the COVID-19 pandemic was evaluated. It was determined that 67.50% of the individuals did not change their aquaculture consumption habits, while 32.50% changed. It was determined that the consumption preferences of individuals for culture fish (35.40%) and wild fish (64.60%) differed, the preferences for culture fish and wild fish did not change after the COVID-19 pandemic.