Covid-19 pandemi süreci sonrası hemşirelerin yaşadığı kaygının iş doyumu üzerindeki etkisinin incelenmesi
Job satisfaction of nurses' anxiety after the Covid-19 pandemic process investigation of its effect on
  1. Tez No: 809709
  2. Yazar: HEKİM KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: covid-19, hemşire, kaygı, iş doyumu, covid-19, nurse, anxiety, job satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Sağlık hizmetleri, yaşamın bir parçası olarak varlığını devam ettirmektedir. Bu hizmetlerin devam ettirilmesinde ise hemşirelerin oldukça etkin bir rolleri bulunmaktadır. Bu kapsamda hemşirelerin sundukları sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde devam ettirilmesi için yaptıkları işten doyum almaları, mutlu, aktif ve etkin olmaları, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artmasında önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, koronavirüs (covid-19) salgınında etkin rol oynayan ve sağlık sisteminin en önemli aktörlerinden birini oluşturan hemşirelerin pandemi sonrası süreçte yaşadıkları kaygı durumunun araştırılması ve bu durumun hemşirelerin iş doyumuna olan etkisinin incelenmesidir. Bu kapsamda yapılan araştırmanın örneklemini 2023 yılında Van ilinde bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan 210 hemşire oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Sosyo-Demografik Bilgi Formu, STAI I-II Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği ve Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Değişkenlerin anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını ölçmek amacıyla gruplar arası karşılaştırmalar ttesti ve tek yönlü ANOVA test kullanılarak yapılmıştır. Covid-19 süreci sonrası hemşirelerin yaşadıkları kaygının iş doyumu üzerindeki etkisinin analiz edilmesi için korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak kaygı ile iş doyumu arasında P< 0,001 anlamlılık düzeyinde anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Bütün sosyo-demografik değişkenlerin hemşirelerin kaygı ve iş doyumunu anlamlı olarak etkilediği; gençlerde, kadınlarda, bekarlarda, çocuk sahibi olanlarda, alkol veya sigara kullananlarda, acil ve yoğun bakım servislerinde çalışanlarda, düşük gelir düzeyine sahip olanlarda, meslekte çalışma süresi ve aylık mesai süresi yüksek olanlarda, psikiyatrik hastalık öyküsü olanlarda, Covid-19 virüsüne yakalananlarda, Covid-19 aşısı olmayanlarda ve Covid-19 nedeniyle yakınını kaybeden hemşirelerde kaygı düzeyi daha yüksek olurken, iş doyumu ise düşüş gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Health services continue to exist as a part of life. Nurses have a very active role in the continuation of these services. In this context, it is important for nurses to be satisfied with their work, to be happy, active and effective in order to continue the health services they provide effectively, in order to increase the quality of health services. The aim of this research is to investigate the anxiety state of nurses, who play an active role in the coronavirus (covid-19) epidemic and constitute one of the most important actors of the health system, in the post-pandemic period and to examine the effect of this situation on nurses' job satisfaction. In this context, the sample of the study consists of 210 nurses working at the Health Sciences University Van Training and Research Hospital in Van in 2023. Socio-Demographic Information Form, STAI I-II State and Trait Anxiety Inventory, and Minnesota Job Satisfaction Scale were used to collect data. In order to measure whether the variables differed significantly, comparisons between groups were made using the t-test and one-way ANOVA test. Correlation analysis was conducted to analyse the effect of the anxiety experienced by nurses on job satisfaction after the Covid-19 process. As a result, a significant and negative relationship was found between anxiety and job satisfaction at the P< 0.001 significance level. It was concluded that all socio-demographic variables significantly affected the anxiety and job satisfaction of nurses. While the anxiety level was higher in young people, women, single people, those who have children, those who use alcohol or smoke, those who work in emergency and intensive care services, those who have a low income level, those who work in the profession and have a high monthly working time, those with a history of psychiatric illness, those who have the Covid-19 virus, those who did not have the-19 vaccine and in the nurses who lost their relatives due to Covid-19, on the other hand it their job satisfaction was decreased.