Şifa bağlamında Kur'ân'ı Kerim'de geçen yiyecekler ve içecekler
In the Quran in the context of healing foods and drinks to be past
  1. Tez No: 849504
  2. Yazar: AYFER ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şifa, Kur'ân-ı Kerîm, Yiyecekler, İçecekler, Healing, Holy Quran, Foods, Drinks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Hastalıklardan korunmak, tedaviden önce gelir. Bu itibarla sağlığı korumak ve hastalanmamak için tedbirler almak gerekmektedir. Bulaşıcı virüslerin sebep olduğu salgınlar, uzun tedavi süreçleri gerektiren çaresi bulunamayan ve çoğu kez ölümle sonuçlanan müzmin hastalıklar; bağışıklık sisteminin güçlü olmasını, temiz, doğru, sağlıklı, dengeli beslenmenin gereğini ve önemini ortaya koymaktadır. Kur'ân-ı Kerîm'de inanç esasları, ibadetler ve ahlak konuları ile müminlere ruhen sağlıklı olmanın, şifa kaynağı olan besinleri zikretmek suretiyle de beden sağlığını korumanın yolları gösterilmektedir. Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı olmak için faydalı besinler tüketmek gerekmektedir. Âyet taraması neticesinde Kur'ân-ı Kerîm'de adı geçen 22 çeşit besin maddesi olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmada konu ile ilgili kavramlar, âyetlerde adı geçen besinlerin zikredilme nedenleri ve insan sağlığına olan faydaları izah edilmeye çalışılmıştır. Son olarak da elde edilen kazanımlar ve değerlendirmeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Prevention of diseases comes before treatment. In this respect, it is necessary to take precautions to protect health and avoid getting sick. Epidemics caused by infectious viruses, chronic diseases that require long treatment processes, cannot be cured, and often result in death; It reveals the need and importance of a strong immune system and a clean, correct, healthy and balanced diet. In the Holy Quran, believers are shown ways to be spiritually healthy and to protect their physical health by mentioning foods that are a source of healing, through the principles of belief, worship and morality. It is necessary to consume beneficial foods to be protected from diseases and to be healthy. As a result of the verse scanning, it was determined that there are 22 types of nutrients mentioned in the Holy Quran. In this research, we first tried to explain the concepts related to the subject, the reasons for mentioning the foods mentioned in the verses and their benefits for human health. Finally, the achievements and evaluations are presented.