Van Büyükşehir Belediyesi Hayvan barınağındaki köpeklerde bulunan pirelerin prevelansı
Prevalence of fleas found on dogs in the van metropolitan municipality animal shelter
  1. Tez No: 849507
  2. Yazar: ÖMER ERDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VURAL DENİZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Barınak, Pire, Prevelansı, Sokak köpekleri, Van, Shelter, Flea, Prevalence, Street dogs, Van
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Parazitoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışma Van ili Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağındaki köpeklerde bulunan pirelerin prevelansı tespit etmek, görülen pirelerin soy ve tür olarak tanımlanması amacıyla yapılmıştır. Çalışma materyalini oluşturan pireler 01.05.2022-03.10.2022 tarihleri arası haftada üç defa Van Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağına gidilerek buraya getirilen köpeklerden toplanılmıştır. Van Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağında taranan 318 köpekten pire enfeste oranı; %46,86 oranında tespit edilmiş olup; C. canis %25,12, C. felis %19,18, P. irritans %11,006 ve Ceratophyllus gallinea %3,46 oranında tespit edilmiştir. Tekli enfestasyon oranları; C. canis % 16,98, C. felis % 11,64, P. irritans % 5,35 ve Ceratophyllus gallinea % 2,52 oranında tespit edilirken ikili enfestasyon oranları; C. canis + C. felis oranı % 3,77, C. canis + P. irritans % 2,20, C.felis+ P.irritans % 1,89, C.canis + Ceratophyllus gallinea % 0,63 ve C.felis +Ceratophyllus gallinea % 0,31 oranında tespit edilmiştir. Yapılan istaatistiksel analizler sonucundainde pire türlerine göre enfestasyon oranları arasında önemli bir farklılık bulunmasına karşın, pire türü ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Ayrıca yapılan bu çalışmada kopeklerde Ceratophyllus gallinea piresinin bulunması çalışmamıza bir özgüllük katmıştır. Çalışmada elde edilen bulguların özelikle tıp ve veteriner hekimlik hizmetleri alanında yapılan çalışmalara önemli katkılar sağlayacağını düşünmnülmektedir. Pireler çeşitli hastalıklara ara konaklık yapmaları sebebiyle gerek hayvan sağlığı gerekse halk sağlığı açısında önemlidir. Bu nedenle pirelerin yaygınlığını ortaya koymak büyük önem taşımaktadır. Böylece pirelerin neden olduğu hastalıkların kontrolü ve mücadelesinde başarı oranı artıracağını kanısındayız.
Özet (Çeviri)
This study was to determine the prevalence of fleas on dogs in the Van Metropolitan Municipality Animal Shelter. It was made to identify the fleas seen as strain and species. The fleas that constitute the study material were collected from the dogs brought here by going to the Van Metropolitan Municipality Animal Shelter three times a week between 01.05.2022 and 03.10.2022. Flea infestation rate among 318 dogs scanned at the Van Metropolitan Municipality Animal Shelter; It was detected at a rate of 46.86%; C. canis was detected at 25.12%, C. felis at 19.18%, P. irritans at 11.006% and Ceratophyllus gallinea at 3.46%. Single infestation rates; While C. canis was detected at 16.98%, C. felis at 11.64%, P. irritans at 5.35% and Ceratophyllus gallinea at 2.52%, dual infestation rates were; C. canis + C. felis ratio 3.77%, C. canis + P. irritans 2.20%, C.felis + P.irritans 1.89%, C.canis + Ceratophyllus gallinea 0.63% and C.felis +Ceratophyllus gallinea was detected at 0.31%. As a result of the statistical analysis, although there was a significant difference in infestation rates according to flea species, no significant relationship was found between flea species and gender. Additionally, the presence of the Ceratophyllus gallinea flea on dogs in this study added specificity to our study. It is thought that the findings obtained in the study will make significant contributions to studies especially in the field of medicine and veterinary services. Fleas are important for both animal and public health because they serve as intermediate hosts for various diseases. Therefore, it is of great importance to reveal the prevalence of fleas. We believe that this will increase the success rate in the control and fight against diseases caused by fleas.