Fiber optik kablolar ve kullanım alanları
Fiber optic cables and application
  1. Tez No: 84955
  2. Yazar: ORHAN BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN UMURKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: cable, fiber optic, communication, light, illumination Xll
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Elektriksel işaretlerin iletiminde kullanılan, bakır tel, eşeksenli kablo, R/L, uydu haberleşmelerinde var olan dinleme, karışma, gürültü, bant genişliği x uzaklık çarpanlarının ve esnekliklerinin az olması gibi olumsuz etkileri ortadan kaldıran optik iletim sistemi, iletişim tarihinde yeni bir dönem açmıştır. Fiber optik damarların, ideal denecek derecede saflaştınlmış silikondan oluşması nedeniyle, yüksek hızda iletim sağlaması, tekrarlayıcı aralıklara olanak sağlaması, kanal başına maliyetin düşük olması, bilgi çalınmasının güç olması, elektro manyetik etkilerden bozulmaması gibi özelliklerinden dolayı iletişime büyük kalite ve kolaylıklar getirmiştir. Fiber optik ile taşınan bilgi, normal bakır devreler ile taşınabilenin yaklaşık onbin katıdır. Böyle bir kablo ile yaklaşık 200 televizyon kanalından fazlası taşınabildiği gibi, karşılıklı iletişim kapasitesine de sahiptir. Fiber optik kabloların son zamanlarda yapılan en önemli bir uygulamalarından olan, optik liflerle aydınlatma sistemleri sağladığı verimli, estetiki, hiçbir gerilimin olmadığı böylesine güvenli bir aydınlatma sistemi, gelecekte aydınlatma teknolojisinde büyük bir çığır açacağım göstermiş bulunmaktadır. Anahtar kelimeler : Kablo, Fiber optik, iletişim, ışık, aydınlatma xı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The optic transmission system removing negative effective as copper wire, coaxial cable, R/L, satellite telecommunication, the listening existing at interfacing, noise, being little of elesticition and multiplying of bandwidth x distance has made a new revolution the communication history. Due to silicon purified fiber optic cables have provided high quality and move conveniences such as transmission at high speed, low of cost per channel, difficulty of stealing knowledge, not destroyed from Electro magnetic effects. Information carried by fiber optics is approximately ten thousand times as compared to the ordinary copper circuits. This type of cable can be carry more than 200 TV channels as well as it have also in mutual transmission capacity. One of the most important applications of fiber optic cables is illumination system with fiber optic. With this method, safety, interactive and low voltage in illumination system are provided. For this reason, fiber optic illumination will open a new road in the illumination technology of the future.