Identification of challenges and critical success factors encountered by businesses in the data governance process
İşletmelerin veri yönetişimi programı uygulama sürecinde karşılaştığı zorlukların ve kritik başarı faktörlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 849572
  2. Yazar: ATACAN GARİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Information and Records Management, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Yönetişimi, Veri Yönetişimi Programı, Kritik Başarı Faktörleri, Data Governance, Data Governance Program, Critical Success Factors, CSF
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı işletmelerde veri yönetişimi sürecinin uygulanmasında önemli olan kritik başarı faktörlerini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, başarılı veri yönetişimi girişimlerini yönlendiren bu temel kritik faktörleri ortaya çıkarmaktır. Nitel bir yöntem olan fenomenolojik araştırmayı kullanan bu çalışma, farklı sektörlerdeki profesyonellerin veri yönetişimine ilişkin deneyimlerini ve karşılaştıkları zorlukları incelemektedir. Çalışmanın yöntemi nitel araştırma yöntemidir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu, veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Görüşme formunda toplam 43 soru bulunmaktadır. Veri yönetişimi programları ve projelerinde deneyimli 12 profesyonelden oluşan katılımcılar, zengin ve bağlamsal içgörüler sunmuşlardır. Bu görüşmelerin betimsel ve içerik analizi teknikleriyle analiz edildiği çalışma, katılımcıların algı ve deneyimlerinin özünü etkili bir şekilde yakalamıştır. Çalışma sonucunda veri yönetişimi sürecinde işletmelerin karşılaşacakları kritik başarı faktörleri belirlenmiştir. Öne çıkan ve dikkat çeken faktörler üst yönetim desteği, teknoloji entegrasyonu, bütçe tahsisi, farkındalık yaratma ve veri yönetişimine uyum sağlama olarak sıralanabilir. Çalışma özellikle, literatürde daha önce ele alınmamış yeni kritik başarı faktörlerini ve sorun çözme yaklaşımlarını ortaya çıkarmış ve veri yönetişimi sürecine başlayan işletmeler bir rehber niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the critical success factors that are important in the implementation of the data governance process in organizations. The main objective of this research is to uncover these key critical factors that drive successful data governance initiatives. Using a qualitative methodology, and phenomenological research, this study explores the experiences and challenges faced by professionals in different sectors of data governance. The method of the study is qualitative research method. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. There are 43 questions in total in the interview form. The participants, 12 professionals experienced in data governance programs and projects, provided rich and contextual insights. By analyzing these interviews through descriptive and content analysis techniques, the study effectively captured the essence of the participants' ideas, thoughts, and experiences. The study identified critical success factors that organizations will face in the data governance process. The factors that stand out and attract attention can be listed as top management support, technology integration, budget allocation, awareness raising, and adaptation to data governance. In particular, the study has revealed new critical success factors and problem-solving approaches that have not been previously addressed in the literature and serve as a guide for businesses starting the data governance process.