2016-2018 Olağanüstü Hal döneminde protesto hakkının kullanımı
The exercise of the right to protest during the State of Emergency period from 2016 to 2018
- Tez No: 849587
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Protesto Hakkı, Olağanüstü Hal, Toplumsal Hareketler, Eylem Repertuvarı, Protest Right, State of Emergency, Social Movement, Action Repertoire
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada 20/07/16 ile 18/08/2018 tarihleri arasında kesintisiz olarak süren Olağanüstü Hal Döneminde siyasal katılım, düşünceyi ifade etme özgürlüğü veya herhangi bir amaçla bir araya gelen kişilerin kolektif olarak kullandığı bir hak olan protesto hakkının seyrine bakılmıştır. Bu seyre bakılırken kamu otoriteleri tarafından yurttaşların hak kullanımını düzenleyen zamansal ve mekansal kısıtlamalar ile yasaklar ana ekseni oluşturmuş ve belirtilen tarihler arasında polis tarafından müdahale edilen protestolar ele alınmıştır. OHAL dönemindeki siyasal rejim ile eylem repertuvarı arasındaki ilişkiyle birlikte iktidar tarafından bu repertuvarın karşısına konulan performans ve araçlar incelenmiştir. Protestolara ilişkin zamansal ve mekansal olarak müdahale biçimlerinin hangi durumlarda farklılaştığı, bunun hakkın kullanımına ilişkin ne gibi kısıtlar doğurduğu da çalışmanın amaçlarından biri olmuş, literatürdeki istisna hali tanımlama ve tartışmaları ile belirtilen zaman aralığı sosyolojik olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, between 20/07/16 and 18/08/2018, the course of the protest right which is a collective right used by people who came together for political participation, freedom of expression or any purpose during the period of the state of emergency which was uninterrupted, was examined. Looking at this course, the temporary and spatial restrictions that regulate the exercise of the rights of citizens by public authorities and prohibitions that constitute the main axis and protests intervened by law enforcement officers between the dates specified are discussed. In addition to the relationship between the extraordinary political regime and the action repertoire, the government's performance and tools against this repertoire were examined. Temporal and spatial interventions related to protests were examined by categories. One of the aims of the study is to see the restrictions on the use of the rights of the prohibitions. This state of emergency period was analyzed sociologically, with definitions and discussions in the literature.