Üçgen kesitli yan savakların kıvrımlı bir kanal boyunca incelenmesi
Investigation of triangular side-weirs through curved channel
- Tez No: 84960
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ÜÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Debi katsayısı, Helikoidal akım, Yanal akım, Kıvrımlı kanal, Tepe açısı, Eşik yüksekliği xrv, Discharge coefficient, Helicoidal flow, Lateral flow, Curved channel, Apex angle, Weir crest xv "EC VDlSBCdfiRrrfM KURULU WKUHANTASiwi MERKEZİ
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZET Sulama, hidroelektrik ve arıtma sistemleri gibi hidrolik yapılara ait iletim tesisleri, ihtiyaç ve ekonomi dikkate alınarak optimum bir kapasiteye göre projelendirilir. Kanala giren fazla suyun taşarak çevreye zarar vermemesi için uygun yerlere yan savaklar yerleştirilir. Birleşik sistem kanalizasyon tesislerinde yağışlı zamanlarda gelecek fazla suların arıtma tesisine ulaşmadan uzaklaştırılması gerekir. Vadi yamaçlarından geçirilen kanallarda, havzadan yüzeysel akış yoluyla gelecek fazla sular da yan savaklarla taşkın kanallarına deşarj edilebilir. Bu tip hidrolik yapılar, genellikle, akıma paralel yerleştirildikleri için yan savak olarak isimlendirilirler. Yan savak kreti genellikle kanal eksenine paralel veya belli bir açı yapacak şekilde düzenlenmektedir. Aynı zamanda kanal tabanına paralel veya belli bir eğimde yapılabilmektedir. Yan savaklar dikdörtgen, üçgen veya trapez kesitte olabileceği gibir kret tipine göre keskin kenarlı veya kalın kenarlı olarak seçilmektedir. Yanal akım nedeniyle savak ile ana kanal arasındaki akım yapısı tedrici değişen bir karakter göstermektedir. Savaklanan akün miktarının tam doğru şekilde tespit edilmesi teorik olarak oldukça zordur. Bu sebeple akım şartlarının iyi tespit edilmesi için deneysel çalışma tercih edilmektedir. Pek çok araştırmacı klasik yan savaklar için teorik ve deneysel çalışma yapmıştır. Ancak şimdiye kadar verilen eşitliklerin hiçbiri doğrusal kanallarda bile oldukça yeterli görülmemektedir. Akarsularda su arma yapılarının kıvrımlara yapılması da söz konusu olabilmektedir. Kıvrımlı bir kanalda akım yapısından dolayı helikoidal akım meydana gelmektedir. Ayrıca kıvrımın mevcudiyeti enine ve boyuna su yüzü eğiminin meydana gelmesine neden olmaktadır. Yanal akım ve kıvrımlı kanal akımı birlikte söz konusu olduğunda da akım çok karmaşık bir yapıya sahip olmaktadır. Bu çalışmada, doğrusal kanal bölgesi ve 180°'lik kıvrımın farklı yerlerine yerleştirilen keskin kenarlı üçgen kesitli yan savakların hidroliği deneysel olarak araştırılmıştır. Deneysel çalışmada farklı yan savak boyutları için kıvrım boyunca Cd yan savak debi katsayıları ve su yüzü profilleri elde edilmiştir. Kıvrım boyunca yan savak debi katsayılarının ana kanal menbaındaki Froude sayışma (Frı), kıvrım açısına (a), yan savak tepe açısına (6) ve rölatif nap yükseldiğine (hj/b) bağlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The hydraulic structures such as irrigation, hydroelectric and treatment systems are designed according to demonding capacity and economical critters. Side-weir are placed on the channels in order to protect the around of the structures against the floods. Over flow rate of the combined waste water collection systems must be spilled during the wet period. Excess surface water coming from cathcment areas can be discharged by side-weir channels located on valley sides. This type of weirs are called side-weirs because they are generally located parallel to the main channel axis. The weir crest of a lateral weir is usually parallel to the axis of the channel, or slightly inclined towards it. At the sametime, the crest can be horizontal or also slightly sloping in the direction of flow. There are different types of side- weir which are rectangular, triangular and trapezoidal, and also they can be sharp crested and broad crested according to the crest type. The overfall head at the weir changes along the spillway crest. The channel flow along the weir is a spatially varied nonuniform flow conditioned by the division of the flow between the main channel and the weir, which further changes with varying crest shapes and with different positions of the side-weir, i.e. in a straight channel or in a bend. It is therefore difficult to compute the flow theoretically with any safety and for the design of large and important side channel weirs it is best to investigate the flow, discharge condition and design details on scale models. Many scientists have dealt with the theoretical and experimental solution of the classical side-weir. However none of the equations encounteres up to now is the best appropriate even in straight channel. On the other hand, side-weirs can be placed on the bends as an intake structures. Because of the secondary flow, helicoidal flow occurs on curved channel and the presence of a bend causes tilting of the water surface. The combination of lateral flow and bend flow will cause the most complex flow pattern. The present study focuses on the investigation of the hydraulic behaviour of a triangular sharp crested weir at straight channel and various locations along a 180° bend. In the study, triangular side-weir discharge coefficients and water surface profiles have been obtained at straight channel and along the bend for different triangular side-weir dimensions. The side- weir discharge coefficient along the bend was found to depend on the upstream Froude number (Fri), bend angle (a), appex angle of triangular weir (0) and relative nappe height (hi/b).