Sosyal içerikli afişlerin incelenmesi ve hareketli bir uygulama
Analysis of social content posters and a moving application
  1. Tez No: 849601
  2. Yazar: SANİYE NUR SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞADİ KARAŞAHİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Afiş, Sosyal Sorumluluk, Hareketli Afiş, Hareketli Tipografi, Sosyal İçerikli Afiş, Poster, Social Responsibility, Moving Poster, Moving Typography, Poster With Social Content
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Başlangıçta mağara duvarlarına çizilen basit figürlerle başlayan afiş sanatı, 21. yüzyıla gelindiğinde teknolojinin ilerlemesi sonucu hayatımıza giren ekranlar sayesinde önemli bir dönüşüm geçirmiştir. Eskiden sadece belirli alanlarda sergilenen ve sınırlı hedef kitlelere ulaşan statik afiş tasarımları teknolojik imkanlar ile dijital platformlarda daha etkileyici ve dinamik hale gelmiştir. Bunun sonucunda görsel, animasyon ve ses gibi unsurları birleştirerek hazırlanan haraketli afiş tasarımları, hedef kitlesi üzerinde daha derin ve kalıcı bir etki oluşturmaktadır. Tezin birinci bölümünde; konuya genel bir giriş yapılarak, araştırmanın amacı ve önemi gibi başlıklar açıklanmıştır. İkinci bölümde; afişin tanımı, tarihsel gelişim süreci, afiş tasarımında kullanılan renklerin psikolojik ve kültürel anlamları ele alınmıştır. Aynı zamanda bu bölümde gelişen teknoloji sonucu ortaya çıkan hareketli afiş tasarımları hakkında kapsamlı literatür taraması yapılarak yurt içi ve yurt dışında hazırlanan tasarımlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde; sosyal sorumluluk tanımı, sosyal sorumluluk projelerinin dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkışı, bu projelerin sağladığı avantaj ve dezavantajlar gibi konular irdelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, son zamanlarda medyayı meşgul eden altı konu başlığında hazırlanan afiş tasarımları, kuramsal yaklaşım ve betimsel analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise; belirlenen konu başlıkları kapsamında altı adet hareketli afiş tasarımı hazırlanmıştır. Bu afişler hazırlanırken, tez sürecinde elde edilen kazanım ve bulgular doğrultusunda uygulama çalışmaları yapılmıştır. Sonuç olarak, tezde sosyal içerikli afiş tasarımlarının insanlar üzerindeki etkileri ve teknolojinin ilerlemesi ile hayatımıza giren hareketli afişlerin gelişimi incelenerek elde edilen veriler doğrultusunda konuyla ilgili literatüre Türkçe kaynak oluşturulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The art of poster, which initially started with simple figures drawn on cave walls, has undergone a significant transformation thanks to the screens that entered our lives with the advancement of technology in the 21st century. Static poster designs, which used to be exhibited only in certain areas and reached a limited part of the population, have become more impressive and dynamic on digital platforms with technological opportunities. As a result, moving poster designs prepared by combining elements such as visuals, animation and sound have started to create a deeper and lasting effect on their target audience. In the first chapter of the thesis; a general introduction to the subject, the purpose and importance of the research are explained. In the second chapter; definition of the poster, historical development process, psychological and cultural meanings of the colors used in poster design are discussed. At the same time, in this section, the designs prepared in Turkey and abroad have been examined by conducting a comprehensive literature review on moving poster designs that emerged as a result of developing technology. In the third chapter; the definition of social responsibility, the emergence of social responsibility projects in the world and in Turkey, the advantages and disadvantages of these projects have been analyzed. In addition, in this section, poster designs prepared on six topics that have recently occupied the media have been analyzed using the theoretical approach and descriptive analysis method. In the fourth and final chapter, six animated poster designs were prepared within the scope of the determined topics. While preparing these posters, application studies were carried out in line with the achievements and findings obtained during the thesis process. As a result, in the thesis, it is aimed to create a Turkish source for the literature on the subject in line with the data obtained by examining the effects of social content poster designs on people and the development of moving posters that entered our lives with the advancement of technology.