Sosyal medya paylaşım ve yorumlarının konaklama işletmelerinde stratejik yönetim kararlarına etkisi üzerine bir araştırma
A survey on the impact of social media sharings and comments on strategic decisions of hospitality businesses
  1. Tez No: 849631
  2. Yazar: SELİM ALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAHADIR AKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, Sosyal Medya Paylaşımları, Sosyal Medya Yorumları, Stratejik Yönetim Süreci, Stratejik Yönetim Kararları, Accommodation Businesses, Social Media Sharings, Social Media Comments, Strategic Management Process, Strategic Management Decisions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Sosyal medya sitelerinin son yıllarda popüler olmasıyla birlikte, sosyal medya sitelerinde yapılan paylaşım ve yorumlarda müşterilerin tercihlerinde önemli rol oynayan bir pazarlama aracı haline gelmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar gitmek istedikleri seyahat yada destinasyon hakkında daha fazla bilgi elde edebilmekte ve yaşadıkları deneyimleri bu yolla kolaylıkla paylaşabilmektedirler. Sosyal medyanın bu öneminden dolayı konaklama işletmeleri rekabet avantajı sağlama adına sosyal medya platformlarını etkin kullanmanın yollarını aramaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı sosyal medya sitelerinde yapılan paylaşım ve yorumların konaklama işletmelerinde stratejik yönetim kararlarına etkisini belirlemektir. Verilerin elde edilmesinde nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ve doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu doğrultuda Ankara, Konya ve Eskişehir illerinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde görev yapan üst düzey yöneticiler ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler nitel analiz programı MAXQDA kullanılarak analiz edilmiş ve çeşitli tema ve kategoriler altında sınıflandırılmıştır. Ayrıca doküman incelemesi kapsamında bu bölgede bulunan otel işletmelerine yönelik seyahat ve yorum sitesi Tripadvisor üzerinden yapılan müşteri yorumları analize tabi tutulmuştur. Yapılan analiz neticesinde bulguların üç tema altında toplandığı görülürken, yapılan yorumların genellikle personelin davranışları ve hizmet kalitesi kategorilerinde toplandığı görülmüştür. Sosyal medya paylaşım ve yorumlarının genellikle hangi kategorilerde toplandığı ve stratejik yönetim kararlarına yaptığı etkinin ortaya konulduğu bu çalışma, ilgili alanyazına katkı sağlamakta ve uygulamaya yönelik çeşitli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
As social media sites have become popular in recent years, sharing and comments on social media sites have become a marketing tool that plays an important role in customers' preferences. With the development of technology, people can obtain more information about the travel or destination they want to go to and can easily share their experiences in this way. Due to the importance of social media, accommodation businesses have started to look for ways to use social media platforms effectively in order to gain a competitive advantage. The aim of this study is to determine the effect of shares and comments made on social media sites on strategic management decisions in accommodation businesses. Semi-structured interview technique and document review, which are among the qualitative research methods, were used to obtain data. In this regard, in-depth interviews were held with senior managers working in five-star hotel businesses operating in Ankara, Konya and Eskişehir. The data obtained was analyzed using the qualitative analysis program MAXQDA and classified under various themes and categories. In addition, within the scope of document review, customer comments made on the travel and review site Tripadvisor for hotel establishments in this region were analyzed. As a result of the analysis, it was seen that the findings were collected under three themes, while the comments made were generally collected in the categories of staff behavior and service quality. This study, which reveals the categories in which social media posts and comments are generally collected and their impact on strategic management decisions, contributes to the relevant literature and offers various suggestions for practice.