Platform ekonomilerinin gelecek perspektifi ve kullanıcı yorumlarının metin madenciliği ile analizi
- Tez No: 774532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Platform Ekonomisi, Paylaşım Ekonomisi, Twitter, Metin Madenciliği, Weka, Platform Economy, Sharing Economy, Twitter, Text Mining, Weka
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile günlük yaşamın da önemli faaliyetlerinden biri olan ticaret de şekil değiştirmiştir. Küresel ve yerel anlamda belirli dijital süper güçler çevresinde şekillenen bu yeni ticaret biçimi, birkaç firmanın önü alınmaz bir biçimde güçlenmelerine sebep olmuştur. Platform ve paylaşım ekonomileri adı verilen bu yeni ticaret ortamları, firmaların en üst düzeyde fayda elde etmesini sağlarken tüketicinin faydasını minimize etmektedir. Piyasada gücü elinde bulunduran bu platformların sebep oldukları bir diğer durum ise dijital mecralarda satış yapmak isteyen girişimcileri, platformların sahip oldukları pazar payının büyüklüğü sebebiyle kendilerine mahkûm etmeleridir. Platform ekonomilerinin şuanda bulunduğu ve gelecekte ulaşacağı noktada, piyasalar, üreticiler ve tüketiciler üzerinde oluşturacakları etkilerin tespit edilmesi, bu etkilere yönelik düzenlemelerin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu önem doğrultusunda bu çalışmada; platform ekonomilerinin oluşturacağı yeni ekonomik çevrenin anlaşılması için metin madenciliği tekniği kullanılarak, sosyal medyada platform ekonomisi kullanıcı yorumlarının analiz edilmesi ve bu analizler sayesinde yeni ekonomik çevrenin etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın yönteminin üzerine inşa edildiği metin madenciliği süreci için öncelikle araştırma amacına uygun on adet konu etiketi belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan veriler erişmek isteyen herkese açık olan sosyal medya ağı Twitter‟dan gerekli izinler ile alınmıştır. Twitter Developer API ile SMR Foundation adlı kuruluştan ve“TAGS”programından çekilerek sınıflandırılmıştır. Araştırmacı tarafından belirlenmiş olan e-ticaret, indirim, online alışveriş, fırsat, blackfriday, novemberdeals, karacuma, muhteşemcuma, efsanekasım, kasımindirim konu etiketlerini içeren tweetler 14 Kasım - 5 Aralık 2021 ve 01-20 Ekim 2022 tarihleri aralığını kapsamaktadır. Yapılan analizler sonucunda atılan tweetlerde belirli firmaların isimlerinin öne çıktığı ve bireylerin platformlar konusunda belirli konularda sürekli sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgularla ilgili çıkarımlar sonuç bölümünde tartışmalı bir biçimde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of technology, trade, which is one of the important activities of daily life, has also changed shape. This new form of commerce, shaped around certain digital superpowers globally and locally, has led to the inexorable strengthening of a few companies.These new trading environments, called platform and sharing economies, enable companies to obtain the highest level of benefit, while minimizing the benefit of the consumer. Another situation caused by these platforms, which hold the power in the market, is that they condemn the entrepreneurs who want to sell in digital channels to themselves because of the size of the market share they have. At the point where platform economies are now and will reach in the future, it is important to determine the effects they will have on markets, producers and consumers, and to develop regulations for these effects. In line with this importance, in this study; In order to understand the new economic environment created by the platform economies, it is aimed to analyze the user comments on the platform economy in social media by using the text mining technique and to examine the effects of the new economic environment through these analyzes. For the text mining process on which the method of the study is built, first of all, ten topic tags suitable for the research purpose were determined. Twitter data used in the research were obtained by pulling from the organization named SMR Foundation and the“TAGS”program with the Twitter Developer API. The tweets containing the hashtags of e-commerce, discount, online shopping, opportunity, blackfriday, novemberdeals, karacuma, splendidcuma, legendarykassim, novembersales, which were determined by the researcher, cover the dates between 14 November - 5 December 2021 and 01-20 October 2022. As a result of the analyzes made, it has been determined that the names of certain companies stand out in the tweets and that individuals are constantly having problems with certain issues regarding platforms. Inferences about the obtained findings are discussed in the conclusion section in a controversial way.