COVID-19 salgını sürecinde hizmet sektöründe çalışan bireylerin kamusal ve özel alandaki deneyimlerinin toplumsal cinsiyet analizi: Manisa ili örneği
Gender analysis of the experiences of the employees in the service sector in the public and private areas during the COVID-19 outbreak process: Manisa province case
- Tez No: 849644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, Hizmet Sektörü, Toplumsal Cinsiyet, Bakım Emeği, COVID-19, Pandemia, Service Sector, Gender, Care Labor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Koronavirüs hastalığı (COVID-19) hizmet sektörünü büyük ölçüde etkisi altına almıştır. Bu süreçte hizmet sektörü çalışanları hem kamusal hem de özel alanda aktif olarak çalışmaya devam etmek zorunda kalmışlardır. Sektör çalışanları artan mesai saatleri ile gündüz kamusal alanda vardiyalarını tamamlarken; okulların kapanması, hijyen koşullarının daha da önem kazanması gibi sebeplerle geceleri özel alanda da vardiyalarına devam etmektedirler. Kadın ve erkeklerin bu çifte mesai kapsamında üstlendikleri sorumlulukların artış gösterdiğine ve toplumsal cinsiyetin bu durumu açıklamada önemli bir değişken olduğuna birçok araştırmada değinilmektedir. Buna göre tezin temel amacı salgın sürecinde toplumsal cinsiyet bağlamında bireylere yüklenen özel ve kamusal alandaki sorumluluklarının neler olduğunu ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçların nasıl karşılandığını tespit etmektir. Hem nicel hem de nitel verilere ihtiyaç duyulduğu düşünülerek farklı araştırma teknikleri kullanılmıştır. Bu doğrultuda Türkiye genelinde dijital anket uygulaması gerçekleştirilerek, erişilen istatistiksel bulgular doğrultusunda hizmet sektörü çalışanlarının yaşadıkları genel durumlar analiz edilmiştir. Analizlerin sonuçları doğrultusunda nitel verilerin toplanması için Manisa ili kapsamında uygun örneklem grubu oluşturularak grup üyeleri ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Pandemi sürecinin akademik çabalarla açıklanmasında, nicel istatistiksel bulguların yer aldığı çalışmaların yanı sıra, insan deneyimlerine odaklanmış nitel çalışmaların da katkısı olacaktır. Bu nedenle karma yöntemle gerçekleştirilen bu araştırmada, salgın sürecinin kırılgan etkisini üzerlerinde en çok hisseden grupların deneyimlerine ulaşmak ve konuya toplumsal cinsiyet perspektifinden odaklanarak alana katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Coronavirus disease (COVID-19) has influenced the service industry in our country as greatly as all around the world. Within this period, the service industry employees had to continue to work actively in both public and private spheres. While sector employees work of their shifts in the public sphere during the daytime with increasing working hours; they continue to keep night shifts in the private sector owing to the reasons such as the closure of schools and the ever-increasing importance of hygiene conditions. It has been referred in many studies that the responsibilities of women and men in this double shift have increased and gender is an important variable in the explanation of this case. Thereafter, the main purpose of the thesis is to determine the responsibilities imposed on individuals in the context of gender in the pandemic process in private and public sphere and how the new-emerging needs are being met. Considering that both quantitative and qualitative data were needed, various research techniques were employed. A digital survey was conducted across Turkey to analyze the general conditions experienced by service sector employees based on statistical findings. Subsequently, considering the analysis results, a suitable sample group was selected within the scope of Manisa province to gather qualitative data. In-depth interviews were then conducted with the group members. In the explanation of the pandemic process with academic efforts, besides studies that include quantitative statistical findings, qualitative studies that focus on human experiences will also contribute. Therefore, in this mixed-method research, the aim was to explore the experiences of groups that felt the most pronounced impact of the epidemic process on them. The study also seeks to contribute to the field by examining the issue from a gender perspective.