Sistemik ssrı kullanımının dental implant osseoentegrasyonuna etkisinin rezonans frekans analizi, histolojik ve immünohistokimyasal incelenmesi: Tavşan tibiasında deneysel çalışma
Resonance frequency analysis, histological and immunohistochemical investigation of the effect of systemic ssri use on dental implant osseointegration: Experimental study in rabbit tibia
  1. Tez No: 849713
  2. Yazar: OZAN ERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA KAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: SSRI, İmplant, Osseoentegrasyon, Tavşan, SSRI, Implant, Osseointegration, Rabbit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
SSRI kullanımının implant osseoentegrasyonuna olumsuz etkisi olduğu düşünülmektedir. SSRI lar dünya çapında en sık kullanılan antidepresanlardır. Bu çalışmanın amacı dental implant uygulanmış tavşan modellerinde sekiz haftalık sistemik SSRI uygulamasının titanyum dental implantlar çevresindeki kemik iyileşmesi üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada 8 adet, 6-12 aylık, ERKEK, Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Tavşanlar Kontrol ve SSRI grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her bir tavşanda bilateral tibia kemiklerine titanyum implantlar yerleştirildi. Sekiz haftalık osseoentegrasyon sürecinde SSRI grubuna gönde bir doz 5 mg/kg LUSTRAL oral gavaj yoluyla verildi. Tüm hayvanlar implantasyondan sekiz hafta sonra sakrifiye edildi ve tibia kemikleri rezeke edildi. Çıkarılan tibia ve implant örnekleri üzerinde histomorfometrik analiz, immünohistokimyasal analiz ve rezonans frekans analizi, analizleri yapıldı. Histomorfolojik, rezonans frekans ve histolojik analizler Kontrol grubu ve Deney grubu arasındaki osseentegrasyonun anlamlı şekilde farklı olmadığını göstermiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar sistemik SSRI kullanımının kemiğe yerleştirilen titanyum implantların osseoentegrasyonu açısından farklılık oluşturmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The use of SSRIs is thought to have a negative effect on implant osseointegration. SSRIs are the most commonly used antidepressants worldwide. The aim of this study was to examine the effects of eight weeks of systemic SSRI administration on bone healing around titanium dental implants in rabbit models with dental implants. Eight, 6-12 months old, MALE, New Zealand rabbits were used in the study. Rabbits were divided into two groups as Control and SSRI groups. Titanium implants were placed in the bilateral tibia bones of each rabbit. During the eight-week osseointegration period, a forward dose of 5 mg/kg LUSTRAL was given to the SSRI group by oral gavage. All animals were sacrificed eight weeks after implantation and the tibia bones were resected. Histomorphometric analysis, immunohistochemical analysis and resonance frequency analysis were performed on the removed tibia and implant samples. Histomorphological, resonance frequency and histological analyzes showed that the osseintegration between the Control and Experimental groups was not significantly different. The results obtained in this study show that the use of systemic SSRI does not make any difference in terms of osseointegration of titanium implants placed in the bone.