Benign paroksismal pozisyonel vertigo hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılmak üzere yazılım geliştirilmesi
Development of software to be used in the diagnosis and treatment of benign paroxysmal positional vertigo
- Tez No: 849717
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜLENT ŞERBETÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Baş dönmesi, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), denge bozukluğu, manevra, yazılım, Dizziness, Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV), balance disorder, manoeuvre, software
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
En sık karşılaşılan denge bozukluğu tablosu BPPV'dir. Tanısı anamnez ve pozisyonel testlerle konmakta, tedavisi manevralar yardımıyla yapılmaktadır. Ancak genellikle acil servislerde ya da KBB kliniklerinde tanı ve tedavi manevralarına olan ilgi ve bilgi eksikliği nedeniyle semptom baskılamak amacıyla vestibülo-supresan ilaçlar önerilmektedir. Bu durumda hastalar etkin tedaviye ulaşmak için birçok merkeze başvurmak zorunda kalmaktadır. İlaç tedavisinin yerini alabilecek daha etkin çözüm arayışları şart olduğu için baş dönmesi alanında çalışan klinisyenlerin doğru tanı ve tedaviye kolay ulaşabileceği, basit ve anlaşılır arayüze sahip bir yazılım geliştirildi. Yazılım geliştirilmesinde olası BPPV tipleri 22 gruba ayrıldı; bu gruplar patoloji ve uygulanması gereken düzeltici manevralardan yola çıkılarak karar ağacı oluşturuldu. Geliştirilen yazılım ile klinisyenlerin doğru tanı ve etkili tedavi başarı oranının artması hedeflendi. Altı merkezde yazılım on beş gün boyunca kullanıldı; ardından geliştirilen yazılımın etkinliğinin değerlendirilebilmesi için bu merkezlerde çalışan odyologlara anket uygulandı. Anket sorularına olumlu dönütler alındı. Toplamda 18-75 yaş aralığında 122 BPPV hastası sisteme kayıt edildi. Verilerinin incelenmesi ile yazılımda kullanılan karar ağacı %98.4 uyumlu bulundu.
Özet (Çeviri)
The most common balance disorder is BPPV. It is diagnosed with anamnesis and positional tests and treated with manoeuvres However, vestibulo-suppressant drugs are usually recommended for symptom suppression in emergency departments or ENT clinics due to lack of interest and knowledge in diagnostic and therapeutic manoeuvres. In this case, patients have to refer to many centres to reach effective treatment. Since it is essential to search for more effective solutions that can replace drug treatment, software with a simple and understandable interface was developed so that clinicians working in the field of dizziness can easily access the correct diagnosis and treatment. In the development of the software, possible BPPV types were divided into 22 groups and a decision tree was created based on pathology and corrective manoeuvres to be applied. With the developed software, it was aimed to increase the correct diagnosis and effective treatment success rate of clinicians. The software was used in six centres for fifteen days and then a questionnaire was applied to audiologists working in these centres to evaluate the effectiveness of the developed software. Positive responses were received to the survey questions. In total, 122 BPPV patients aged 18-75 years were registered in the system. After analysing the data, the decision tree used in the software was found to be 98.4% compatible.