Biyobenzetim temelli inovasyon sistemi ve ciddi oyun uygulaması
Biomimicry based innovation system and serious game application
- Tez No: 849731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKÇETİN, PROF. DR. KENAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Biyobenzetim, Sistem Dinamiği, Triz Algoritması, Biyotriz Algoritması, Innovation, Biomimicry, System Dynamics, Triz Algorithm, Biotriz Algorithm
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Tabiat, insanlığın en önemli öğretmenidir. Doğayı inceleyerek, ondan öğrenerek ve ona saygı göstererek dünyayı daha iyi bir yer haline getirebiliriz. Doğa, yeni icatlar ve teknolojik gelişmeler için bir elmas madenidir. Örneğin, kelebeklerin kanatlarındaki desenler, uçak tasarımına ilham kaynağı olmuştur. Bu desenler, hava akışını yönlendirerek, uçak kanatlarının daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. İşletmeciler, mühendisler ve tasarımcılar gibi meslek grupları, teknolojik problemlere çözüm bulmak amacıyla genellikle doğaya başvururlar. Doğanın sınırsız uyumu, tasarımları ve sistemleri örnek alarak yeni teknolojik ürünler, malzemeler, mekanizmalar ve sistemler geliştirebiliriz. Biyobenzetim araştırma alanı, doğadan esinlenerek yeni teknolojik gelişmeleri teşvik etmek için tasarlanmıştır. Bu alandaki çalışmalar, daha verimli, dayanıklı ve çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Tez kapsamında, detaylı literatür taraması yapılacak ve birçok biyobenzetim uygulamasının sistemi incelenecektir. Bu incelemeler sonucunda, işletmelerin ticari faaliyetlerine katkı sağlayacak, eğitim gören kişileri yaratıcı fikir geliştirmesine yardımı olacak biyobenzetim temelli inovasyon oyunu geliştirilecektir. Bu sistem, doğadaki sistemleri inceleyerek insan sorunlarına çözümler üretmeyi amaçlamaktadır. Sistem, ciddi oyunlar aracılığıyla kullanıcıların doğadaki sistemleri keşfetmesine ve bu sistemlerden ilham alarak yeni fikirler üretmesine olanak tanır. Oyun, araştırmacı tarafından geliştirilecek öz yeterlilik ve tutum ölçekleri uygulanarak test edilecektir. Geliştirilen oyun, biyomimikri temelli inovasyon sisteminin bir prototipidir. Oyun, kullanıcıların doğadaki sistemleri keşfetmesine ve bu sistemlerden ilham alarak yeni fikirler üretmesine olanak tanır. Ayrıca, oyun, kullanıcıların farklı bakış açıları geliştirmelerine ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Oyun, araştırmacı tarafından geliştirilen öz yeterlilik ve tutum ölçekleri uygulanarak test edilmiştir. Bu testlerin sonuçlarına göre, oyunu oynayan bireylerin pozitif yönde etkilendikleri söylenebilmektedir. Oyun, bireylerin biyomimikri hakkındaki bilgilerini ve tutumlarını olumlu yönde etkilemiştir. Ayrıca, oyun, bireylerin yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmuştur. Geliştirilen oyunun, biyomimikrinin daha iyi anlaşılmasına ve yaygınlaşmasına katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Oyun, kullanıcıların doğadaki sistemleri keşfetmelerini ve bu sistemlerden ilham alarak yeni fikirler üretmelerini teşvik ederek, biyomikrinin daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Sonuç olarak, biyomimikri temelli inovasyon oyunu, biyomimikrinin daha iyi anlaşılmasına ve yaygınlaşmasına katkıda bulunan önemli bir araçtır. Oyun, kullanıcıların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmelerine ve doğadan ilham alarak yeni fikirler üretmelerine yardımcı olur. Bu çalışma, Türkiye'de biyobenzetim yönteminin yaygınlaştırılması ve işletmelerin rekabet gücünün arttırılması hedefiyle bireylere inovasyon ve sürdürülebilirlik konularında katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nature is humanity's most important teacher. By studying nature, learning from it, and respecting it, we can become a better place in the world. Nature is a diamond mine for new inventions and technological advances. For example, the patterns on butterfly wings have inspired aircraft design. These patterns direct the air, allowing aircraft wings to operate more efficiently. Professional groups such as managers, engineers and designers often resort to nature to find solutions to technological problems. New technological products, features, mechanisms and systems can be developed by taking the unlimited freedom, designs and examples of nature. The field of biomimicry research is designed to promote new technological development inspired by nature. These pieces of work contribute to the development of more efficient, durable and environmentally friendly technologies. Within the scope of the thesis, a detailed literature review will be made and many biomimetic systems will be examined. As a result of this review, a biomimicry autonomous innovation game will be developed that will contribute to their commercial activities and help trainees develop creative ideas. This system provides solutions to human problems by examining the systems in nature. The system allows users to explore their inherent systems through serious games and generate new ideas by being inspired by the systems. The developed game is a prototype of the biomimicry innovation system. The game allows users to explore inherent systems and generate new ideas inspired by these systems. Additionally, the game helps users develop different perspectives and develop creative thinking skills. The game was tested by the researcher by applying competence and attitude scales. Now that these tests have been carried out, it can be said that the player will be positively affected in the game. The game has a positive impact on the biomimicry character to be acquired and their attitudes. Additionally, the game helped them develop their creative thinking abilities. The developed game will contribute to a better understanding and dissemination of biomimicry. The game enables more effective deployment of biomimicry by encouraging users to explore their inherent systems and generate new ideas inspired by these systems. As a result, the biomimicry innovation game is an important tool that contributes to a better understanding and dissemination of biomimicry. The game helps users improve their creative thinking abilities and generate new ideas inspired by nature. This study enables the dissemination of the biomimicry method in Turkey and contributes to the innovation and sustainability share to individuals with the speed of your competitive power.