Tüketicilerin kaçınma davranışlarının COVID-19 salgınından kaçınma davranışlarına olan aracılık etkisinin online ve offline alışverişlerinde analizi
Analysis of the mediating effect of consumers' avoidance behaviours on avoidance behaviours during the COVID-19 pandemic in online and offline shopping
- Tez No: 849781
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kaçınma Davranışı, Bilişsel ve Davranışsal Kaçınma Ölçeği (CBAS), Pandemiden Kaçınma ve Endişe Ölçeği (PACS), Online-Offline Alışveriş, Avoidance Behaviour, Cognitive–Behavioral Avoidance Scale (CBAS), Pandemic Avoidance and Concern Scales (PACS) Online-Offline Shopping
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kaçınma davranışı ile ilgili çalışmalar literatürde ilk olarak psikoloji alanında görülmektedir. Konu ile ilgili psikoloji alanında yoğunlaşan çalışmaların varlığı dikkat çekmekle birlikte, sosyal bilimler alanında konunun yeterince araştırılmadığı görülmüştür. Bu çalışmanın temel amacı tüketicilerin sergiledikleri kaçınma davranışlarının Covid-19 salgınından kaçınma davranışlarına etkisi ve kaçınma davranışlarının online/offline alışveriş kanalı seçimlerinde Covid-19 salgınından kaçınma davranışlarına olan aracılık etkisinin belirlenmesidir. Bu amaca ulaşabilmek için kavramsal bir model geliştirilmiş ve modele ilişkin geliştirilen hipotezler Yapısal Eşitlik Analizi ile test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; bilişsel kaçınma Covid-19 salgınından kaçınmayı etkilemezken, davranışsal kaçınma Covid-19 salgınından kaçınmayı etkilemektedir. Modelin açıklama oranı 0,14'dür ve davranışsal kaçınma 1 birim arttıkça Covid-19 salgınından kaçınma 0,116 düzeyinde artmaktadır. Tüketicilerin kaçınma davranışları online alışverişlerini etkilemekte ve offline alışverişlerini azaltmakta ve yine aynı şekilde Covid-19 salgınından kaçınma davranışları da online alışverişlerini etkilemekte ve offline alışverişlerini azaltmaktadır. Tüketicilerin kaçınma davranışlarında“davranışsal”kaçınma boyutunun offline alışverişlerinin azalmasında Covid-19 salgınının aracılık etkisi ve online alışverişlerinde Covid-19 Salgınının aracılık etkisi bulunmaktadır. Salgınların artan sıklığı nedeniyle işletmelerin online ve offline alışverişlerine yönelik pazarlama stratejilerinde tüketici davranışlarını etkileyen faktörler içerisine, tüketicilerin kaçınma davranışlarını etkileyecek unsurları da eklemeleri gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Studies on avoidance behaviour are firstly seen in the field of psychology in the literature. Although the existence of studies concentrated in the field of psychology on the subject attracts attention, it has been observed that the subject has not been sufficiently researched in the field of social sciences. The main purpose of this study is to determine the effect of avoidance behaviours exhibited by consumers on Covid-19 pandemic avoidance behaviours and the mediating effect of Covid-19 pandemic avoidance behaviours on online/offline shopping channel choices. A conceptual model has been developed to achieve this goal, and the hypotheses related to the model have been tested using Structural Equation Analysis. According to the analysis results; cognitive avoidance does not affect avoiding the Covid-19 pandemic, while behavioral avoidance influences avoiding the Covid-19 pandemic. The model's explanatory power is 0.14, and as behavioral avoidance increases by 1 unit, avoiding the Covid-19 pandemic increases by 0.116 levels. Consumers' avoidance behaviors influence their online shopping and reduce offline shopping. Similarly, avoidance behaviors related to the Covid-19 pandemic also impact online shopping and decrease offline shopping. In consumers' avoidance behaviors, the“behavioral”avoidance dimension has a mediating effect on the decrease in offline shopping due to the Covid-19 pandemic and a mediating effect on online shopping due to the Covid-19 pandemic. Due to the increasing frequency of pandemics, it is recommended that businesses incorporate factors influencing consumer behavior into their marketing strategies for both online and offline shopping. Additionally, it is suggested that businesses should include elements that affect consumer avoidance behaviors in response to these factors.