Emirgan yerleşmesi ve koruma sorunları üzerine bir araştırma
Research for Emirgan settelement and protectment of problems
  1. Tez No: 84983
  2. Yazar: R. YEŞİM DOLUNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihsel süreç, analiz, tarihi doku. vııı, Historical process, analysis, historical case. IX
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İstanbul ili, Sarıyer ilçesi, Emirgan Mah., köy içi yerleşmesinde tarihi doku içerisinde yerini alan yapılar dikkate alınmıştır. Bu çalışmada tarihsel gelişim süresinde, yapıların günümüzde ki durumları ve koruma sorunları incelenmiştir. Emirgan mahallesi; yeri, ekonomik yapısı, tarih ve yerleşimi ile proje dahilinde gözden geçirilmiştir. Tarih de Emirgan yapılarının gelişimi tespit edilmiş ve bölgedeki anıtsal yapılar irdelenmiştir. Araştıma bölgesi dahilinde yer alan yapıların tespitleri ve analizleri yapılmıştır. Pilot yapı projesi çerçevesinde de genelden özele indirgenerek, çalışmalardan daha detaylı sonuç alınması amaçlanmıştır. lö.yy. başlarına kadar düzenli bir yerleşime sahip olmayan; fakat sonraki yıllarda önemi gittikçe artan Emirgan, son yüzyıl içerisinde önemli bir yapılaşma süreciyle karşı karşıya kalmıştır. Tüm bu etkenler çerçevesinde tarihi dokuyu tehdit eden faktörler ile olası gelişimi ve değişimi göz önüne alınmıştır. Tarihsel çevrenin korunması için, yapılan analizler yardımıyla tespitlerde bulunulmuş ve çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the city of Istanbul, the administrative district of Sarıyer, the ward of Emirgan and the placement of village the building which take place in the historical case were taken into consideration. For this work in historical development time the situation and the protectment of problems of the building nowadays were examined. The ward of Emirgan were examined with it's place, economic structure, it's history and settlement conditions in this project. In history, the development of Emirgan buildings were established and the manumental buildings in that region were inspected. The aim of the thesis is, to get a detailed result from general to private within the limits of pilot building project. Emirgan did not have an ordered settlement up to the beginning of the 16th century, however the place faced with an important building process by the increasement of the place importance in recent years. Subject to this factor, the factor which threaten the historical case with the development and the transformation of the historical case were taken into account. To protect the historical environment, some solution suggestions were given by the help of analysis.