İletişim teknolojilerindeki gelişmelerin mimariye etkileri/sanal mimarlık
The Effects of new communication systems to architecture/virtual architecture
- Tez No: 84982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sanal, Sanal Mimarlık, Mekan, Sanal Mekan, Algılama, Siberuzay, Sanal Gerçeklik, Bilgisayar Mimarlığı, BUişim Teknolojisi, İletişim Teknolojisi, Gelecek, Medya, Felsefe, Estetik, Algılama ve Kültür, Virtual, Virtual Architecture, Space, Virtual Space, Perception, Cyberspace, Virtual Reality, Computer Architecture, Information Technology, Communication Technology, The Future, Media, Philosophy, Aesthetics, Perception and Culture
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
TEZ OZETI İçinde bulunduğumuz çağın bilgi çağı obuası yeni iletişim sistemlerini de beraberinde getirmiştir. Bu sürecin ürünü olan 'bügi-sayar'lar günlük hayatın içinde yerini almış ve toplumsal yapılanmada değişikliğe neden olmuştur. Yaşamın her alanında etkisini gösteren bu sosyo-politik değişim mimarlık alanında da kendini hissettirmiştir. Bilgisayar ortamı mimarlıkta sadece bir çizim aracı olarak değü, mimari kavramlarda yeni ufuklar açan, kendi mantığını mimarlık tasarım sürecine taşıyan önemli bir girdi durumundadır. İletişim teknolojisindeki gelişmeler, mimarlık ve mimarlığın asıl konusunu oluşturan 'mekan' kavramlarının, yeni ortamdaki karşılıkları olan 'sanal mimarlık' ve 'sanal mekan' kavramlarını gündeme getirmiştir. Tezde 'sanal mekan' kavramı sadece 'bilgisayar ortamında oluşturulmuş olan' olarak ele alınmamış bu konuya farklı yaklaşımlar üzerinde araştırma yapılmış ve örnek çalışmalar sunulmuştur. Bu araştırmalar sonucunda mimarlık gündeminde yerlerini alan bu yeni kavramlara net birer tanım getirmektense, yoruma açık bırakılması tercih edilmiş; böylece kavramların zengin içeriklerinin eksilmesi tehlikesi ortadan kaldırdmıştır. Yeni iletişim ortamı 'Liquid Architecture', 'TransArchitecture', 'Cyberarchitecture' gibi kavramları mimarlığa kazandırmış ve yeni mimarlığı bu kavramların şekillendireceği düşüncesiyle oluşturulmuş çalışmalar tezde sunulmuştur. Sonuç olarak iletişim ortamındaki değişimin mimari ifade tekniklerinde mutlak bir değişime yol açtığı kabul edilmiş, kavramsal olarak etkilediği projelerin ise henüz hayata tam olarak geçememiş teorik projeler olduğu gözlenmiştir. Büişim teknolojisindeki gelişmeler - mimarlık etkileşiminin Türkiye mimarlık ortamındaki durumunun anlaşüması açısından 'anket araştırması' yöntem olarak seçilmiştir. Anket sonuçları Türk mimarlığının, 'yeni ortam'a olan yaklaşımını göstermesi açısından önemlidir. İstatistik verilerle sonuçlanan anket araştırması, bilgisayar ortamının Türk toplumunun hayatındaki yerini, yeni ortamla birlikte gündeme gelen yeni kavramlara olan yaklaşımını ve bu konulardaki çalışmalara olan ilgisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Since our civilization, moves deeper into the information age, the need for new communication systems become more and more important Cultural expressions (sources, processes and products) become increasingly dematerialized, virtualized. (Bermudez J., & Hermanson R.) As a result of the development in the communication systems, computer comes into daily lives. Our jobs, entertainments,and relationships increasingly demand less and less from our bodies. From ATM machines to television to telecommuting to the internet, contemporary life depends on the absence of the body or, better said, in substituting its presence by means of information (i.e., non-material) technology. (Bermudez J., & Hermanson R.) The resulting information age only accelerates the displacement of the material, the real, and the body. The effects of this change in social life results in architecture as 'virtual spaces' come into question. The architectural act is moving from materialization to visualization. The language of texture is taken over by the language of images. In architecture, this issue increasingly dominates contemporar reflections. Through this thesis, examples from this contemporary reflections, effected from the dematerialization of the world, are given. As a result of the change in communication systems, new concepts like, 'Trans Architecture', 'Liquid Architecture', 'Cyberarchitecture' com into question in architecture. At the end of the thesis, the effects of the issue in Turkey's contemporary architecture is discussed. A questionnaire research is chosen as a way to understand the position of the contemporary architecture in Turkey.