İslâm ceza hukukunda suçları önleyici tedbirler (Hırsızlık suçu örneği)
Crimes preventive measures in Islamic criminal law (Example of theft crime)
  1. Tez No: 849854
  2. Yazar: MÜŞTEBA UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Suç, Ceza, Önleyici Tedbirler, Hırsızlık, Islamic Law, Crime, Punishment, Preventive Precautions, Theft
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Toplumu giderek daha çok tehdit etmeye başlayan suç olgusu insanlık tarihi kadar eskidir. Günümüze gelinceye kadar tüm toplumlar suçları önlemeye çalışmış, halkın sağlıklı ve mutlu yaşayabilmesi için çeşitli kanunlar yapmıştır. Ancak insanlık ve teknoloji geliştikçe suçlar da çeşitlenerek çoğalmıştır. Devletler zaman zaman suç-ceza dengesini gözetmemiş basit suçlara ağır cezalar verdikleri gibi, toplumu tehdit eden suçlara hafif cezalar da verdikleri olmuştur. Bu çalışmamızda suç ve ceza bakımından İslâm hukukunun kendisinden önceki ve sonraki hukuklardan farklılıkları özellikle suç önleme mekanizmaları açısından genel olarak ele alındı. Özel olarak da hırsızlık suçunun İslâm hukuku ile modern hukuku karşılaştırması yapılarak, İslâm'ın koyduğu had cezalarının genel suçları ve hırsızlık suçunu engellemedeki rolü ortaya koyuldu.
Özet (Çeviri)
Starting to threaten society increasingly more and more, crime phenomenon is as old as human history. Until today, All societies have tried to prevent crimes and made laws so that people can live safe and healthy. However, as humanity and technology evolved, crimes have also diversified and increased. States sometimes ignored crime-punishment balance and applied severe punisment to minor crimes as well as they gave light punisment to some crimes that threaten to community. In this study, we handled Islamic Law especially in terms of crime prevention mechanisms, comparing to other laws before and after. Specially, theft crime has been compared in Islamic Law and modern law in order to understand how Islamic penalties are effective to prevent theft crime as well as other crimes.