Emel Mecmuası(1-15), fihrist, çeviri seçme edebi metinler
Emel Mecmuası (1-15), fihrist, translation and selected literature texts
- Tez No: 849864
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Emel Mecmuası, Edebi Ürünler, Türkiye Türkçesi, Emel Magazine, Literary works, Turkish of Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
Emel Mecmuası 1930 yılında yayın hayatına başlamıştır. Yayımlandığı ilk günden günümüze kadar belli dönemler hariç yayım hayatına devam etmektedir. Bu mecmua ilmi, iktisadi, içtimai ve edebi bir içerikle neşredilmiştir. Dergide bulunan yazıların muhteviyatını tespit edecek bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada Emel mecmuasının 1930 yılında yayımlanan ilk 15 sayısındaki edebi ürünler ele alınmıştır. Bu nüshalar Arap alfabesinden Latin alfabesine çevrilmiştir. Bu nüshalarda geçen edebi ürünler incelenerek değerlendirilmiştir. Bu çalışma dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Emel Mecmuası hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Emel Mecmuasının ilk 15 sayısında neşredilen edebi ürünler değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde fihrist oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde ise Emel Mecmuasının çevirisine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Emel Magazine started its publishing life in 1930. It has been continuing its publication life, except for certain periods, from the first day it was published to the present day. This journal science has been published with an economic, social and literary content. A study has been carried out to determine the content of the articles in the journal. In this study, the literary works in the first 15 issues of Emel magazine published in 1930 are discussed. These copies were translated from Arabic alphabet to Latin alphabet products in these copies were examined and evaluated. This study consists of four parts. In the first chapter, information about Emel Magazine is given. In the second part, the literary works published in the first 15 issues of Emel Magazine are evaluated. In the third chapter, an index was created. In the fourth chapter, the translation of Emel Magazine is given.