Yetişkin hemodiyaliz hastalarında beslenme ve fiziksel aktivite durumunun yaşam kalitesi ile ilişkisi
Relationship between nutrition and physical activity status and quality of life in adult hemodialisis patients
- Tez No: 849881
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Fiziksel Aktivite, Hemodiyaliz, Yaşam Kalitesi, Nutrition, Physical Activity, Hemodialysis, Quality of Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma HD hastaları ile sağlıklı bireylerin beslenme durumunun ve fiziksel aktivite durumunun yaşam kalitesi ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılan bir çalışmadır. Araştırmaya yaşları 18-65 yaş arası hemodiyaliz hastaları ile 18-65 yaş arası sağlıklı bireyler dahil edilmiştir. Araştırmaya her iki grup için de 29 erkek birey (%43,3) ve 38 kadın birey (%56,7) olmak üzere toplam da 134 birey (erkek:58; kadın:76) katılmıştır. HD ve kontrol grubunda yaş ortalaması sırasıyla 53,48±11,18; 51,61±9,15 yıldır. Katılımcılara ait veriler 20 Mart ile 30 Nisan tarihleri arasında Sivas Numune Hastanesi'nde toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak hasta tanılama formu, Subjektif Global Değerlendirme anketi (SGA), 3 günlük besin tüketim kaydı, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (kısa form), Yaşam Kalitesi Ölçeği kısa formu (SF-36) kullanılmıştır. SGA sonuçlarına göre iki grup arasında anlamlı farklılık vardır ve sağlıklı bireylerin tamamı iyi beslenmiş iken; hemodiyaliz hastalarının %61,2'si hafif-orta beslenme bozukluğuna sahiptir. Yaşam kalitesi ölçeğine göre iki grup arasında anlamlı farklılık vardır ve hemodiyaliz hastalarının SF-36 alt ölçek puanları sağlıklı bireylere göre daha düşüktür. Uluslararası Fiziksel Aktivite anketine göre iki grup arasında anlamlı farklılık vardır ve hemodiyaliz hastalarının %58,2'si inaktif iken; sağlıklı bireylerin %73,1'i minimal aktiftir. Besin tüketim kaydına göre protein yüzdesi hariç tüm parametrelerde iki grup arasında anlamlı farklılık vardır ve yağ yüzdesi hariç tüm parametrelerde hemodiyaliz hastaları sağlıklı bireylerden daha düşüktür. Bu çalışmada iki grup için fiziksel aktivite düzeyi ile yaşam kalitesi arasında korelasyon bulunmamışken; beslenme durumu ile yaşam kalitesi arasında hemodiyaliz grubunda korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between nutritional status and physical activity status and quality of life of HD patients and healthy individuals. Hemodialysis patients between the ages of 18-65 and healthy individuals between the ages of 18-65 were included in the study. A total of 134 individuals (male: 58; female: 76) participated in the research, including 29 male individuals (43.3%) and 38 female individuals (56.7%) for both groups. The mean age in the HD and control groups was 53.48±11.18, respectively; It is 51.61±9.15 years. The data of the participants were collected at Sivas Numune Hospital between 20 March and 30 April. Patient diagnosis form, Subjective Global Assessment questionnaire (SGA), 3-day food consumption record, International Physical Activity Questionnaire (short form), Quality of Life Scale short form (SF-36) were used as data collection tools. According to the SGA results, there is a significant difference between the two groups and while all healthy individuals are well-nourished; 61.2% of hemodialysis patients have mild to moderate malnutrition. There is a significant difference between the two groups according to the quality of life scale, and SF-36 subscale scores of hemodialysis patients are lower than healthy individuals. According to the International Physical Activity Survey, there is a significant difference between the two groups and while 58.2% of hemodialysis patients are inactive; 73.1% of healthy individuals are minimally active. According to the food consumption record, there is a significant difference between the two groups in all parameters except protein percentage, and hemodialysis patients are lower than healthy individuals in all parameters except fat percentage. While there was no correlation between physical activity level and quality of life for the two groups in this study; A correlation was found between nutritional status and quality of life in the hemodialysis group.