Hibrit yaratık temsilleri ve çağdaş uygulamalar
Representations of hybrid creatures and contemporary practices
- Tez No: 849925
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA ALTUN DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: hibrit, hayvan, yaratık, canavar, İlk Çağ, Orta Çağ, Antik Çağ, mağara resimleri, sembolizm, otoportre, hybrid, animals, creatures, monsters, Paleolithic, medieval, ancient, cave paint, symbolism, self portrait
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez, farklı kültür ve dönemlerde gözlemlenen hibrit yaratık temsillerinin evrimini derinlemesine incelemektedir. Gerçek ve fantastik unsurların birleşimi olan ve çeşitli hayvan özelliklerinin bir araya gelmesiyle oluşan hibrit yaratıklar, kültürel ve simgesel anlamda hem gerçekliği hem de sanat yaratım süreçlerini kapsayan zengin bir metafor alanı oluşturmaktadırlar. Çalışma, tarih sürecinde bu hibrit yaratıkların mitoloji, ritüel ve inançların gizemli kahramanları olarak nasıl ortaya çıktığını ve şekillendiğini araştırmaktadır. Tez kapsamında, bu yaratıkların sanatsal ifadelerde iç ve dış dünya arasında nasıl bir köprü kurduğuna ve insanın temel içsel duygularına nasıl hitap ettiğine odaklanılmaktadır. Yaratık temsilleri, mağara duvar resimlerinden heykelciklere, ritüel maskelerinden mitolojik anlatılara kadar geniş bir yelpazede kendini göstermektedir. Bu temsiller üzerinde gerçekleşen değişimlerin, insanın 'öteki' ve doğayla olan ilişkisiyle bağlantılı olduğu görülmektedir. Hibrit yaratıkların anlatı ve görsel temsillerindeki rolleri ve işlevlerinin, bireyin doğa hiyerarşisinde kendini nasıl konumlandırdığıyla da doğrudan ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Tez kapsamında yapılan araştırmalar, hibrit yaratıkların insan düşüncesindeki yerini anlamaya yardımcı olacaktır. Hibrit yaratık temsillerin farklı bağlamlarda nasıl yeniden yorumlandığı, bu imgelerin çağdaş sanatın iç dinamiklerinde nasıl yeniden şekillenebileceği ve toplumsal algılara nasıl yeni anlamlar katılabileceği sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis conducts a thorough examination of the evolution of hybrid creature representations observed across various cultures and periods. These creatures, a fusion of real and fantastical elements comprising assorted animal characteristics, create a rich metaphorical domain encompassing both reality and the processes of artistic creation. The study explores how these hybrid creatures have been portrayed in various forms as mysterious heroes, rituals, and beliefs throughout history. It investigates the varying expressions these representations have taken on in different cultures and epochs. These representations reflect human relationships with nature and 'the other', simultaneously forming a bridge between the internal and external worlds, and addressing fundamental inner emotions. Creature representations are displayed in a wide spectrum, ranging from cave wall paintings to figurines, from ritual masks to mythological narratives, indicating that the changes in these representations are linked to human relations with 'the other' and nature. The research within this thesis aims to aid in understanding the role of hybrid creatures in human thought. It reveals the enduring impact and continued relevance of the roles and functions of these creatures in narrative and visual representations over time. Furthermore, the study explores how contemporary reinterpretations of hybrid creature representations are reshaping within the modern world's inner dynamics and contributing new meanings to societal perceptions.
Benzer Tezler
- Fake news classification using machine learning and deep learning approaches
Makine öğrenimi ve derin öğrenme yaklaşımlarını kullanarak sahte haber sınıflandırması
SAJA ABDULHALEEM MAHMOOD AL-OBAIDI
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolGazi ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ÇAĞLIKANTAR
- State of exception in South Korean monster cinema: Biopolitics and monsters in The Host (2006) and Train to Busan (2016)
Güney Kore canavar sinemasında istisna hali: Yaratık (2006) ve Zombi Ekspresi'nde (2016) biyopolitika ve canavarlar
RANA EKİN
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Sahne ve Görüntü SanatlarıKadir Has Üniversitesiİletişim Bilim Dalı
PROF. DR. BÜLENT DİKEN
- 20. yüzyıl heykel sanatında hibridlerin (kompoze yaratıkların) dönem ve üslup açısından incelenmesi
A Study of hybrids (composed creatures) in 20th century art by means of period and styl
HAKAN ERSİZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiHeykel Ana Sanat Dalı
DOÇ.DR. FATMA AKYÜREK
- A framework for a nation-wide electronic health vault with a secure multi-cloud hybrid model
Güvenli hibrit çoklu bulut yöntemi ile tasarlanmış ülke çapında elektronik sağlık kasası modeli
HALİL EMRE GÖNEN
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik ÜniversitesiElektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
ÖĞR. GÖR. SERKAN TÜRKELİ
- Algoritmik sanatın hibrit kamusal alan inşasındaki rolüne ilişkin bir model: Refik Anadol projeleri örneği
A model for the role of algorithmic art in the construction of hybrid public space: The case of Refik Anadol's projects
KEVSER AKYOL OKTAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
SosyolojiHacettepe ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MELİHA DEMET ULUSOY