Feline parvovirüs (FPV) hastalarında tedaviye ek koloni stimüle edici faktör kullanımının prognostik önemi
The effect of granulocyte colony stimulating factor use in addition to classical treatment on prognosis and blood values in patients with feline panleukopenia
- Tez No: 849936
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Feline parvovirüs, Filgrastim, Lökopeni, Koloni stimüle edici faktör, Tedavi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada Feline Parvovirus Hastalarında tedaviye ek koloni stimüle edici faktör kullanımının prognostik öneminin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın materyali Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi kliniklerine ve Ankara'daki özel bir kliniğe getirilen FPV hastası 48 kediden oluşmuştur. Klinik olarak FPV ile uyumlu olan hastalardan tam kan alınarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Laboratuvar ve klinik muayene bulguları uyumlu olan hastalara ticari olarak üretilen FPV hızlı tanı kiti uygulanmıştır. Pozitif sonuç veren hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamızda, 17 hastadan oluşan semptomatik tedavi (kontrol) grubu ve 31 hastadan oluşan filgrastim uygulanan grup olarak iki grup mevcuttur. Gruplarda tedavi sonucu sağ kalım oranları incelendiğinde semptomatik tedaviye ek filgrastim uygulanan grupta %72,41 sağ kalım oranı izlenmiştir. Kontrol grubunda ise bu oran %58,82 olmuştur. Gruplardaki sağ kalım oranları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur (p= 0,3364). Kontrol grubunda tedavi öncesi ve sonrasındaki hemogram sonuçları incelendiğinde WBC, LYM ve NEU değerlerindeki fark anlamsız bulunurken filgrastim grubunda tedavi sonrası bu değerlerin değişimi anlamlı görülmüştür (p˂0,001). Sonuç olarak, koloni stimüle edici faktör kullanımı FPV tedavisinde prognozda anlamlı bir etki göstermemiş ancak kan değerlerinde ciddi bir etki yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the prognostic importance of using colony stimulating factors addition to treatment in Feline Parvovirus Patients. The material of the study consisted of 48 cats with FPV brought to Kırıkkale University Veterinary Faculty Animal Hospital clinics and a private clinic in Ankara. The results were evaluated by taking whole blood from patients who were clinically compatible with FPV. The commercially produced FPV rapid diagnostic kit was applied to patients whose laboratory and clinical examination findings were compatible. Patients with positive results were included in the study. In our study, there are two groups: the symptomatic treatment (control) group consisting of 17 patients and the filgrastim applied group consisting of 31 patients. When the survival rates as a result of treatment in the groups were examined, a survival rate of 72.41% was observed in the group that received filgrastim in addition to symptomatic treatment. In the control group, this rate was 58.82%. The difference between the survival rates between the groups was found to be statistically insignificant (p = 0.3364). When the hemogram results pre- and post treatment in the control group were examined, the difference in WBC, LYM and NEU values was found to be insignificant, while the change in these values post treatment was found to be significant in the filgrastim group (p˂0.001). As a result, the use of colony-stimulating factor did not have a significant effect on the prognosis in FPV treatment, but it had a serious effect on blood values. Keyword: Feline parvovirus, Filgrastim, Leukopenia, Colony stimulating factor, Treatment.