Akut kolanjit tanılı hastalarda maligniteyi öngörmede musin5ac'nin rolü
The role of mucin5ac in predicting malignancy in patients with acute cholangitis
- Tez No: 849935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kolanjit, Musin5AC, CA19-9, Malignite, Cholangitis, Musin 5AC, CA19-9, Malignancy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kolanjit, safra yolu enflamasyonu ve enfeksiyonu ile karakterize bir hastalıktır. Biliyer obstrüksiyon ve safrada bakteri artışı sonucunda gelişir. Etiyolojisinde koledokolitiazis, benign biliyer darlık, malign biliyer darlık ve primer sklerozan kolanjit gibi hastalıklar yer alır. Biliyer obstrüksiyonunun en sık nedeni koledokolitiazis olmakla beraber son zamanlarda malignite insidansı artış göstermektedir. Bu çalışmadaki amacımız; kolanjit kliniği ile hastanemize başvuran hastalarda CA19-9 ve Musin5AC düzeylerini karşılaştırarak maligniteyi öngörmedeki değerliliğini saptamak; ayrıca benign ve malign etiyolojiye sahip hastalarda Musin5AC düzeyinin mortalite, hastane yatış süresi, yoğun bakım ihtiyacı, hastalık şiddetini öngörebilmesini değerlendirmek olacaktır. Çalışmaya 15 Haziran 2022- 15 Haziran 2023 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi'nde akut kolanjit tanısı ile yatışı yapılmış 163 hasta dahil edildi. Hastalardan yatışlarının ilk 24 saatinde kan örneği alındı. Alınan kanda Musin5AC çalışıldı. Hastaların klinik, laboratuvar, görüntüleme bulguları, patoloji sonuçları ve prognozları incelendi. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel anlamda değerlendirilmesi amacıyla SPSS (Statistical Package for Social Science) 26 paket programı kullanıldı. Çalışmamıza katılan 163 hastanın 90'ı erkek (%55,2), 73(%44,8) 'ü kadındı. Katılımcıların yaşlarının medyan değeri 69 (ÇAA: 58-80) olarak olarak hesaplandı. Kliniğe başvuran hastaların 91 benign (55,8) ,72 (%44,2) maligndi. Malign kolanjit tanılı hastalarda şiddetli kolanjit %36,1 olarak görülmüşken bu oran benign grupta %19,8 olarak görüldü. (p=0,02) Bağımsız belirteç olarak Musin5AC ,bilirubin, CA19-9 albümin düzeyi maligniteyi öngörmede anlamlı bulundu.Musin5AC'nin sınır değeri 6,2 ng/mL (hassaslık %58,3, özgüllük %89,0) olarak belirlendi. Serum düzeyi 6,2 'nin üzerinde olan hastalarda malign kolanjit 10,1 kat daha fazla görüldü. Total bilirubin için sınır değer olarak 7,0 mg/dL (hassaslık %61,1, özgüllük %83,5) ; CA19-9 için sınır değer 75 U/ml (hassaslık %69,6, özgüllük %61,8 ) olarak saptandı. Ayrıca Musin5AC seviyesi mortalite için bağımsız belirteç olarak bulundu. CA19-9 kolanjit ile başvuran hastalarda maligniteyi öngörmede kullanılan tümör markerlarındandır. Ancak benign nedenlere bağlı serum seviyesinde artış olduğu bilinmektedir. Kolanjit ile başvuran hastalarda maligniteyi erken dönemde öngörmek amacıyla yaptığımız çalışmamızda Musin5AC düzeyinin benign-malign ayırımında CA19-9 'dan değerli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cholangitis is a disease characterized by inflammation and infection of the biliary tract.It develops as a result of biliary obstruction and bacterial growth in the bile. Its etiology includes choledocholithiasis, benign biliary stricture, malignant biliary stricture and primary sclerosing cholangitis. Although choledocholithiasis is the most common cause of biliary obstruction, the incidence of malignancy has been increasing recently. Our purpose in this study is to compare CA19-9 and Musin5AC levels in patients admitted to our hospital with cholangitis clinic to determine their value in predicting malignancy; and also to evaluate the predictive value of Musin5AC level for mortality, length of hospitalization, need for intensive care and severity of disease in patients with benign and malignant etiology. The study included 163 patients hospitalized with a diagnosis of acute cholangitis at Ankara City Hospital between June 15, 2022 and June 15, 2023. Blood samples were collected from the patients in the first 24 hours of hospitalization. Mucin5AC was analyzed in the blood.Clinical, laboratory, imaging findings, pathology results and prognosis of the patients were analyzed. SPSS (Statistical Package for Social Science) 26 package program was used for statistical evaluation of the data obtained in the study. Of the 163 patients who participated in our study, 90 (55,2%) were male and 73 (44,8%) were female. The median age of the participants was calculated as 69 years (range: 58-80). Of the patients admitted to the clinic, 91 (55,8%) were benign and 72 (44,2%) were malignant. Severe cholangitis was seen in 36,1% of patients with malignant cholangitis, while this rate was 19,8% in the benign group. (p=0,02) Musin5AC, bilirubin, CA19-9 albumin levels as independent markers were found to be significant in predicting malignancy. The cut-off value of Musin5AC was determined as 6,2 ng/mL (sensitivity 58,3%, specificity 89,0%). Malignant cholangitis was 10,1 times more common in patients with serum levels higher than 6,2. The cut- off value for total bilirubin was 7,0 mg/dL (sensitivity 61,1%, specificity 83,5%); the cut-off value for CA19-9 was 75 U/ml (sensitivity 69,6%, specificity 61,8%). In this study, Musin5AC level was also found to be an independent predictor of mortality. CA19-9 is one of the tumor markers used to predict malignancy in patients presenting with cholangitis. However, it is known that serum levels increase due to benign causes. In our study, which we conducted to predict malignancy in patients presenting with cholangitis in the early period, we found that Musin5AC level is more valuable than CA19-9 in the differentiation of benign-malignant.