Hasandağı Gazetesi'ne göre Aksaray'ın sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı (1966-1970)
Social, cultural and economic structure of Aksaray according to Hasandaği Newspaper (1966-1970)
- Tez No: 849968
- Danışmanlar: PROF. DR. EFKAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Aksaray, Hasandağı Gazetesi, Sosyokültürel ve Ekonomik Yapı, Aksaray, Hasandağı Newspaper, Socio-Cultural and Economic Structure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yerel gazeteler çıkarıldıkları şehir ile ilgili oldukça geniş kapsamlı belgiler vermeleri nedeni ile tarih araştırmalarında büyük önem taşımaktadır. Zira incelenen dönemlerde olayların doğru şekilde analiz edilebilmesi için kullanılan mühim kaynaklardır. Çalışmanın amacı şehrin ilk günlük gazetesi olan Hasandağı Gazetesine göre Aksaray'ın 1966 – 1970 yılları arasında sosyokültürel ve ekonomik yapısını mercek altına almaktadır. İncelenen dönem içerisinde Aksaray ilçe statüsünde bir yerleşim birimidir. Gazetede, ilçe de yürütülen bayındırlık hizmetleri, sosyal yardım kuruluşlarının faaliyetleri, eğitim alanında yapılan çalışmalar, ekonomik hayat, sağlık hizmetleri ve yeniliklerin yanı sıra günlük olaylara ilişkin konularda bahsedilmiştir. O yıllarda dahi bir ilçeye göre oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olan Aksaray'da amme hizmetleri konusunda zaman zaman sorunların yaşandığı görülmüştür. Bu sorunların detayları, içerikleri ve vatandaş şikâyetleri sık sık Hasandağı Gazetesi'nde yer almıştır. Milletvekilli Yaşar Arıbaş'ın“Aksaray'ın İstekleri”başlığı altında Başbakanlığa arz ettiği dilekçesinde bahsedilen maddeler de bu sıkıntıları teyit eder niteliktedir. Netice itibariyle incelenen dönem içerisinde Aksaray'ın iktisadi ve içtimai açıdan kalkınma adına devlet vatandaş iş birliği içinde çalışmalar yürüten etkin bir sosyokültürel yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Local newspapers play a crucial role in historical research due to their provision of comprehensive information about the cities they are published in. They serve as significant sources for accurately analyzing events during the periods under examination. The aim of this study is to examine the socio-cultural and economic structure of Aksaray between 1966 and 1970 according to Hasandağı Newspaper, the city's first daily newspaper. During the period under review, Aksaray was a district-level administrative unit. The newspaper covered various topics including municipal services in the district, activities of social welfare organizations, educational initiatives, economic life, healthcare services, innovations, and daily events. Despite being a district, Aksaray had a relatively large population during those years, and occasional issues were observed regarding public services. The details, contents, and citizen complaints regarding these issues were frequently reported in Hasandağı Newspaper. The items mentioned in the petition presented by Member of Parliament Yaşar Arıbaş to the Prime Ministry under the title“Demands of Aksaray”also confirm these difficulties. Ultimately, it was determined that during the period under study, Aksaray had an effective socio-cultural structure that worked in collaboration with the state and citizens towards economic and social development.