Ortaokul öğrencilerinin matematik dersinde tercih ettikleri geri bildirim türleri ve görüşlerinin incelenmesi
Investigation of the types of feedback preferred by secondary school students in mathematics course and their opinions
  1. Tez No: 849976
  2. Yazar: SERAP KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT KÖĞCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, Geribildirim, Geribildirim türleri, Geribildirim tercihleri, Teaching mathematics, Feedback, Feedback teyps, Feedback prefers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik dersinde tercih ettikleri geribildirim türlerini ve geribildirime ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Aksaray ilinde bir devlet okulunda öğrenim gören 20 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Örneklem, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formları kullanılmıştır. Görüşme formları oluşturulurken birinci ve ikinci alt problem için Brookhard'ın (2008), dördüncü alt problem için Tunstall ve Gipps'in (1996) geribildirim sınıflaması temel alınmıştır. Üçüncü alt problem için King ve arkadaşlarının (2009) geliştirmiş olduğu Geribildirimin Özellikleri Ölçeği'nde yer alan maddelerden yararlanılmıştır. Görüşme formlarıyla elde edilen veriler betimsel ve içerik analiz yöntemleri ile analiz edilerek çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre katılımcı öğrenciler zamanında verilen uygulamalı ve bireysel geribildirimleri tercih etmektedirler. Öğrenciler geribildirimin miktarı bakımından hedefe yönelik ve geniş kapsamlı geribildirimleri tercih etmektedirler. Öğrenciler yargılayan geribildirimler yerine betimsel, yanlışı düzeltme fırsatı sunan, pozitif geribildirimlerin yanında anlaşılır basit ve olumlu ifadeler içeren geribildirimleri tercih etmektedirler. Öğrenciler öğretmenlerinden aldıkları geribildirimleri dikkate aldıklarını bu geribildirimlerin başarılarına olumlu yönde katkı sağladığını, olumlu geribildirimlerin kendilerini motive ettiğini olumsuz geribildirimlerin motivasyonlarını düşürdüğünü düşünmektedir. Diğer yandan öğrenciler geribildirimlerin zaman kaybına neden olmadığını aksine yol gösterdiğini belirtmişlerdir. Öğrenciler pozitif değerlendirmeci geribildirim türlerinden onaylama (sözel olmayan sembol) ve ödüllendirme (not, çikolata, başarının geniş kitleler tarafından takdir edilmesi) geribildirimlerini tercih etmektedirler. Ayrıca betimleyici geribildirim türlerinden başarıyla ilgili açıklama ve gelişme yolunu oluşturma geribildirimlerini yararlı bulmaktadırlar. Cezalandırma ve onaylamama geribildirimlerini ise tercih etmemektedirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the types of feedback that 5th, 6th, 7th and 8th grade secondary school students prefer in mathematics lessons and their opinions about feedback. For this purpose, the phenomenology technique, one of the qualitative research methods, was used in this study. The sample of the research consists of 20 secondary school students studying at a public school in Aksaray in the 2022-2023 academic year. The sample was determined using the criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods. Interview forms developed by the researcher were used to collect data in the study. While creating the interview forms, Brookhard (2008)'s feedback classification was taken as basis for the first and second sub-problems, and Tunstall and Gipps (1996)'s feedback classification was taken as basis for the fourth sub-problem. For the third sub-problem, King et al. The items in the Characteristics of Feedback Scale developed by (2009) were used. The data obtained through interview forms were analyzed using descriptive and content analysis methods. According to research findings, participating students prefer practical and individual feedback given on time. In terms of the amount of feedback, students prefer targeted and comprehensive feedback. Instead of judgmental feedback, students prefer feedback that is descriptive, provides the opportunity to correct mistakes, and contains understandable, simple and positive expressions as well as positive feedback. Participants think that they take into account the feedback they receive from their teachers, that this feedback contributes positively to their success, that positive feedback motivates them, and that negative feedback reduces their motivation. On the other hand, they stated that feedback does not cause loss of time, on the contrary, it provides guidance. Among the positive evaluative feedback types, students prefer approval (non-verbal symbol) and reward (grades, chocolates, widespread recognition of success) feedback. They also find descriptive feedback types useful, such as explaining success and creating a path for improvement. They do not prefer feedback of punishment and disapproval.