Suçun kamusallığı bağlamında devletin mağdur sıfatı
Victim status of the state in the context of the publicity of crime
  1. Tez No: 849980
  2. Yazar: ERDEM ARDA AKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUAMMER KETİZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Devlet, Ceza Hukuku, Mağdur, Kamusallık, Baskı Aygıtı, Modern State, Criminal Law, Victim, Publicity, Reppresive Apparatus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Modern dönemde kamusallık kavramı, fiziki bir alanda gerçekleştirilen beşeri faaliyetlerden ziyade ortak değer üretimine dayalı bir sürece karşılık gelmektedir. Ortak değerlerin belirlenimi noktasında ise modern kapitalist hukuk devleti, ihtiva ettiği üretim ilişkileri çerçevesinde hem bu ilişkilere göre politika üreten hem de bunlardan ayrı konumlanarak onları denetleyen ve düzenleyen bir işleve sahiptir. Bu bağlamda bir iktidar ve ilişkiler alanı olan devlet, modern formasyonunda bu ilişkilerin ve sermaye birikim sürecinin yeniden üretimine dayanan kamusal varlık koşullarının devam etmesi ereğiyle ideolojik aygıtları üzerinden düzenleyici ve denetleyici rolünü yerine getirmekte; kurguladığı hukuk düzenini ihlal eden ve kamusal düzeni zarar ya da tehlikeyle karşı karşıya bırakan eylemlere karşı ise son çare olarak baskı aygıtına başvurmaktadır. Bu kapsamda suç kamusallık ihtiva eden bir olgudur ve devlet işlenen her suç bakımından mağdur sıfatını haiz olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the modern period, the concept of publicness corresponds to a process based on the production of common values rather than human activities carried out in a physical space. At the point of determining common values, the modern capitalist legal state, within the framework of the relations of production it contains, has a function that both produces policies according to these relations and controls and regulates them by positioning itself apart from them. In this context, the state, which is a sphere of power and relations, fulfills its regulatory and supervisory role through its ideological apparatuses with the aim of maintaining the conditions of public existence based on the reproduction of these relations and the capital accumulation process in its modern formation; it resorts to the apparatus of repression as a last resort against acts that violate the legal order it has constructed and expose the public order to harm or danger. In this context, crime is a public phenomenon and the state is the victim of every crime committed.