21 numaralı Mora Ahkâm Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Mora Ahkâm Register numbered 21
  1. Tez No: 849979
  2. Yazar: FERZİMELEK DOĞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NURİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adâlet, Ahkâm Defteri, Mora, Osmanlı Devleti, Şikâyet Defterleri, Ahkâm, Book, Complaint Books, Justice, Mora, Ottoman Empire
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 400
Özet
Osmanlı Devleti'nde yüzyıllar boyunca önemini korumuş ve günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde hâlâ özenle muhafaza edilmiş olan Ahkâm Defterleri bugünümüze ışık tutan yegâne arşiv kaynakları olarak karşımıza çıkıyor. Ahkâm Defterleri özelllikle o dönemde Devletin uygulamış olduğu adâletin nasıl sağlandığına, sosyo-ekonomik yapısına ve idari yapısı gibi pek çok konu hakkında bizi bilgilendirmesi açısından önem arz etmektedir. Devlet için halk arasındaki adâleti sağlama hem dini bir vazife hemde ülkeyi iyi bir şekilde yönetmek dönemin hükümdarının aslî vazifesiydi. Osmanlı Devleti'nde padişahlar ülke içerisinde yaşayan halk Hângi din veya mezhebe mensub olursa olsun bunların koruyuculuğunu esas alan bir yönetim şeklini benimsemiştir. Bu sebeple gelen şikâyetlerin çözüme kavuşturulması ve adâletin sağlanması hükümet için önemli bir unsurdu. Mora'daki şikâyetlerde hükümetin müslüman veya gayrimüslim demeden bütün halk için eşit bir şekilde ve özenle çözüme kavuşması için büyük bir gayret sarf edildiğini söyleyebiliriz. Her ne kadar müslüman ve gayrimüslimler eşit bir millet olarak görülmeyip bunlar için farklı vergiler veya kanunlar uygulansa dahi gelen herHângi bir şikâyette haklı olana hakkının verilmesi için büyük bir özen gösterildiği görülmektedir. Mora Ahkâm Defterleri toplam 21 defterden oluşmaktadır. 21 Numaralı Mora Ahkâm Defteri H. 1234-1255, M. 1819- 1840 tarihleri arasında yazılmıştır. Bu defterde Mora Eyâleti'nden Dîvân-ı Hümâyûn'a intikal eden şikâyetler incelenmiş ve 21 yıllık Mora tarihine ışık tutması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahkâm Notebooks, which have maintained their importance for centuries in the Ottoman Empire and are still carefully preserved in the Republic of Turkey today, appear as the unique archive sources that shed light on our day. Ahkâm Books are especially important in that period as they inform us about many issues such as how the justice was implemented by the State at that time and the state's socioeconomic structure and its administrative structure. For the state, ensuring justice among the people was both a religious duty and the primary duty of the ruler of the period to govern the country well. In the Ottoman Empire, the sultans adopted a form of government based on the protection of the people living in the country, regardless of their religion or sect. For this reason, resolving the complaints and ensuring justice was an important element for the government. We can say that the government has made a great effort to resolve the complaints in Mora equally and diligently for all people, regardless of whether they are Muslims or non-Muslims. Even though Muslims and non-Muslims are not seen as an equal nation and different taxes or laws are applied to them, it is seen that great care is taken to give justice to those who are right in any complaint. Mora Ahkâm Books consist of 21 books in total. Mora Ahkâm Book No. 21 was written between 1234-1255 H., 1819-1840 A.D. In this notebook, the complaints submitted to the Imperial Council from the Province of Mora were examined and it was aimed to shed light on the 21-year history of Mora.