Türkiye'de Timur çalışmalarının dünü bugünü: Yöntem ve yaklaşımlar
The past and present of Timurid studies in Turkey: Method and approaches
  1. Tez No: 849988
  2. Yazar: RAKHIM MAMADALIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Emir Timur, Timurlu Devleti, Timurlu çalışmaları, Amir Timur, Timurid State, Timurid studie
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Türk tarihindeki en ünlü isimlerden biri olan Emir Timur ve onun kurduğu Timurlu Devleti pek çok tarihçinin ilgi duyduğu bir konu olmuştur. Emir Timur'un ana vatanı olan Özbekistan'da daha fazla olmak üzere, diğer eski Sovyet ülkelerinde ve dünyanın diğer ülkelerinde araştırmalara konu edilmiş ve literatürde hacimli bir yer tutmuştur. Türk Devletleri arasında tarihçilik alanında gelişmiş ülkelerden biri olan Türkiye'de de Timurlu Devleti ile ilgili çok sayıda çalışma mevcuttur. Öyle ki bu çalışmaların hacmi, niteliği ve üzerinde çokça tartışma olması bakımından bu çalışmaların kendisi de bir çalışmayı hak etmektedir. Dolayısıyla gelinen durum itibariyle birikmiş olan mevcut literatürü yeniden bir değerlendirmeye tabi tutmak, Türkiye'de Timurlu çalışmalarının bir bilançosunu çıkarmayı denemek önemli bir gereksinim olarak görünmektedir. Tespit edebildiğim kadarıyla Türkiye'de Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar Timurlu Devleti üzerine 10 adet doktora tezi ve 31 adet yüksek lisans tezine karşılık, 55 adet kitap, 130'dan fazla makale ve 30'un üzerinde çeviri kitap yayımlanmıştır. Tezde bu çalışmaların bir listesini bulmak mümkündür. Bunların içinden Timurlu çalışmalarına yeni görüşler kazandıran, bu alana büyük hizmetleri olan eserleri burada analiz etmeye, yaklaşım ve yöntem açısından değerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Amir Timur, one of the most famous names in Turkish history, and the Timurid State he founded have been a subject of interest to many historians. It has been the subject of research mostly in Uzbekistan, the homeland of Amir Timur, as well as in other former Soviet countries and other countries, and has taken up a large place in the literature. There are many studies on the Timurid State in Turkey, one of the developed countries in the field of historiography among the Turkish States. So much so that these studies themselves deserve a study in terms of their volume, quality and the fact that there is a lot of discussion on them. Therefore, it seems an important necessity to re-evaluate the existing literature that has accumulated in the current situation and to try to create a balance sheet of Timurid studies in Turkey. As far as I can determine, 55 books, more than 130 articles and more than 30 translated books have been published on the Timurid State in Turkey from its foundation to the present day, as opposed to 10 doctoral dissertations and 31 master's theses. It is possible to find a list of these studies in the thesis. Among these, we tried to analyze the works that brought new insights to Timurid studies and contributed greatly to this field and evaluated them in terms of approach and method.