Voleybolculara uygulanan düzeltici egzersizlerin fonksiyonel hareket tarama test skorları üzerine etkisi
On the functional movement screening test scores of corrective exercises applied to volleyball players
- Tez No: 849987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN İRİBALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Fonksiyonel Hareket Taraması, Düzeltici Egzersizler, Volleyball, Functional Movement Screening, Corrective Exercises
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmanın amacı; voleybol oyuncularına uygulanan düzeltici egzersizlerin fonksiyonel hareket tarama (FHT) test skorlarına etkisini belirlemektir. Bu çalışma için Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul kararı alınmıştır. Çalışma için katılımcılardan ve ailelerinden çalışmaya gönüllü olarak katılacaklarına dair yazılı olarak beyanları alınmıştır. Araştırmaya Silifke İdman Yurdu Voleybol Takımında oynayan 15-17 yaş aralığında düzenli olarak voleybol antrenmanlarına katılan 12 erkek voleybol oyuncusu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan sporculara voleybol antrenmanlarından önce 8 hafta haftada 3 gün 30 dakika düzeltici egzersiz antrenmanları yaptırılmıştır. 8 haftalık antrenmanlara başlamadan önce ve sonra katılan tüm sporcuların FHT test skorları fizyoterapist tarafından alınarak not edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 18 istatistik paket programı kullanılmış ve önem düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Sporcuların FHT ön test ve son test arasındaki farkı bulmak için de Wilcoxon testi kullanılarak ortalama ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, yapılan bu çalışma sonucunda; sporculara uygulanan FHT test içeriğini oluşturan testlerin (derin çömelme, engel adımı, ileri düz çökme, omuz hareketliliği, aktif düz bacak kaldırma, şınav ve gövde rotasyonu) ön test ve son testleri karşılaştırılmasında uygulanan düzenli egzersiz programının olumlu etkileri görülmüştür. Çalışma başlangıcında sporcularının ön test FHT toplam skor ortalamasının 17,83 puan, düzeltici egzersizler sonucunda ise FHT toplam skorunun 19,25 puana yükseldiği belirlenmiş ve bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı şekilde son test lehine arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak düzenli olarak yapılan voleybol antrenmanlarına ek olarak 8 hafta uygulanan düzeltici egzersizlerin voleybolcuların FHT test skorlarını pozitif yönde etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. FHT test taraması tüm branşlara uygulanırsa sporcu yaralanmaları ciddi boyuta ulaşmadan fark edilir ve egzersiz programları test sonuçlarına göre planlanabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this process is; Volleyball is determined by the functional movement screening (FHT) test scores of the exercises applied to the games. For this study, Selçuk University Faculty of Sports Sciences Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee decision was taken. Written statements were received from those who stayed for the study and their families stating that they would participate in the study voluntarily. 12 male volleyball players of Silifke İdman Yurdu Volleyball Team, aged 15-17, who regularly participate in volleyball training, participated in the research voluntarily. The athletes participating in the study had exercise training for 30 minutes, 3 days in a week during 8 weeks, before volleyball training. The FHT test scores of all athletes participating before and after the 8-week training were not specified by the physiotherapist. SPSS 18 statistical package program was used to evaluate the data obtained in the study and the significance level was accepted as 0.05. Means and standard deviations were calculated using the Wilcoxon test to find the difference between the athletes' FHT pre-test and post-test. According to the findings of the research, as a result of this study; In the comparison of the pre-test and post-tests of the FHT test applied to the athletes (deep squat, obstacle step, forward straight squat, shoulder mobility, active straight hip stand, push-up and trunk rotation), positive effects of the regular exercise routine are seen. It was determined that the pre-test FHT total score of the athletes of the study was 17.83 points and the FHT total score of the exercise results increased to 19.25 points, and as a result, the post-test was stopped permanently. As a result, it was concluded that corrective exercises applied for 8 weeks in addition to regular volleyball training positively affected the FHT test scores of volleyball players. If FHT test screening is applied to all branches, athlete injuries can be detected before they reach a serious level and exercise programmes can be planned according to the test results.