Critical analysis of quality of life and livability with respect to creative professionalism in metropolitan city of İzmir
İzmir metropoliten kenti örneğinde yaratıcı meslekler bağlamında yaşanabilirlik kriterleri ve yaşam kalitesi standartlarına ilişkin eleştirel analiz
  1. Tez No: 850013
  2. Yazar: KHURSHİD AHMAD SHAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Şebnem GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Creative Migration, Creative Class, Quality of Place, Izmir, Istanbul
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Yaratıcılık, elverişli bir atmosferde gelişir ve bu kavram, Richard Florida tarafından vurgulanan Kreatif Sınıf teorisi aracılığıyla analiz edilmektedir. Florida, kreatif sınıfın çağdaş ekonomik büyümede temel bir role sahip olduğunu savunmakta ve Kreatif Bireyleri bir şehre çekmek için Yetenek, Hoşgörü ve Teknoloji gibi kritik unsurları içeren 3T teorisini ortaya koymaktadır. Birçok modern şehir, özellikle İngiltere gibi, yaratıcı endüstrileri desteklemek amacıyla özel politikalar benimsemiştir. Türkiye, yeni bir ekonomi olarak ortaya çıkmasına rağmen, yaratıcı sektörün genel ekonomiye katkısı nispeten sınırlıdır. Ancak, yaratıcı faaliyetlere katılan bireylerin sayısında artış gözlemlenmektedir. Türkiye'deki yaratıcı endüstrilerin organizasyon yapısı hala evrim aşamasındadır. Türkiye bağlamında, yetenekli bireylerin yaratıcı profesyoneller olarak gelişme veya göç etme eğiliminde olduğu bir şehir olarak İzmir öne çıkmaktadır. Son gözlemler, İstanbul'dan İzmir'e doğru bir göç eğilimi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum, İzmir'in yaratıcı nüfusu çekme ve gelişim yollarını teşvik etme potansiyelini beraberinde getirmiştir. Bu çalışma, İzmir'deki yaratıcı göçü merkeze alarak, bu fenomenin arkasındaki nedenleri, yaratıcı bireylerle ilgili yaşam kalitesi göstergeleri analizi aracılığıyla ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. 3T teorisi genellikle yaratıcı göçü açıklamak için kullanılır; ancak bu çalışma, İzmir ve İstanbul özelinde, teorinin yaşam kalitesi göstergeleri tarafından ortaya çıkan ince detayları tam anlamıyla yansıtamadığını öne sürmektedir. Göç nedenlerindeki çeşitliliğe rağmen, İzmir'in yetenekli bireylere uygun bir ortam sunan ve kendisini yaratıcı bir başkent olarak konumlandıran bir şehir olarak değerlendirilebileceği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
Creativity thrives in cities with a conducive environment, a concept emphasized by Richard Florida through the Creative Class theory. Florida posits that the creative class plays a crucial role in contemporary economic growth, and he introduces the 3T theory—Talent, Tolerance, and Technology—as the foundational elements attracting creative individuals to settle in a city. Many modern cities, such as those in the UK, have implemented specific policies for nurturing creative industries. While Turkey is an emerging economy, its creative sector's contribution to the overall economy remains relatively low. However, there is a growing trend of creative contributions to the national economy, with an increasing number of individuals engaging in creative pursuits. The organisational structure of creative industries in Turkey is still evolving. In the context of Turkey, Izmir stands out as a city where talented individuals either originate or migrate to develop as creative professionals. Recent observations suggest a migration trend from Istanbul to Izmir, sparking anticipation that Izmir can retain its creative population and foster developmental pathways. This study focuses on creative migration in Izmir, aiming to uncover the reasons behind this phenomenon through an analysis of quality of life indicators relevant to creative individuals. While the 3T theory is often used to explain creative migration, this study suggests that, in the case of Izmir and Istanbul, the theory does not fully capture the nuances revealed by quality of life indicators. Despite varied reasons for migration, Izmir is seen as accommodating and nurturing talented individuals, positioning itself as an emerging creative capital. Izmir and Istanbul, the theory does not fully capture the nuances revealed by quality of life indicators. Despite varied reasons for migration, Izmir is seen as accommodating and nurturing talented individuals, positioning itself as an emerging creative capital.