Kazakistan Âlimler Konseyi'nin ibadet konularında verdiği fetvaların Türkiye Din İşleri Yüksek Kurulu kararları ile karşılaştırılması
Comparison of the fatwas issued by the Council of Scholars of Kazakhstan on matters of worship with the decisions of the Supreme Council of Religious Affairs of Turkey
  1. Tez No: 850014
  2. Yazar: MUROD ABDIKHALIKOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH KUMAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Tarih, Religion, Law, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Fetva, Kazakistan, Türk Din İşleri Yüksek Kurulu, Toplumsal Farklılık, Islamic Law, Fatwa, Kazakhstan, Turkish Religious Affairs High Council, Social Difference
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, Kazakistan Âlimler Konseyi ile Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ibadetle ilgili fetvaları, fıkhî açıdan tahlil edilmiştir. Araştırma, giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Hem Kazakistan Âlimler Konseyi hem de Türk Din İşleri Yüksek Kurulu, 57 ülkenin üye olduğu Uluslararası Fıkıh Akademisi'nin aktif üyeleridir. Tez, Kazakistan Âlimler Konseyi'nin resmi olarak kurulduğu 2013 tarihinden itibaren yayınladığı üç cilt halindeki fetvalardan özellikle ibadet alanındakileri karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Tezde, her iki kurumun ibadetle ilgili fetvalarının analizi yapılmış ve bu fetvaların fıkhî temelleri üzerinde derinlemesine bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Kazakistan Âlimler Konseyi ve Türk Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvalarının benzerlikleri ve farklılıkları vurgulanarak bu durumun bölgesel ve kültürel nedenleri tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the religious rulings (fetvas) related to worship by the Kazakh Scholars Council and the Religious Affairs High Council of the Presidency of Religious Affairs of the Republic of Turkey have been analyzed from a jurisprudential perspective. The research is comprised of an introduction and two main sections. Both the Kazakh Scholars Council and the Turkish Religious Affairs High Council are active members of the International Fiqh Academy, which has 57 member countries. The thesis aims to compare the rulings on worship, especially those published in the three volumes since the official establishment of the Kazakh Scholars Council in 2013. The thesis conducts an analysis of the religious rulings on worship by both institutions and provides an in-depth examination of the jurisprudential foundations of these rulings. Emphasizing the similarities and differences between the rulings of the Kazakh Scholars Council and the Turkish Presidency of Religious Affairs, the study attempts to analyze the regional and cultural reasons for these variations.