Bir üniversite yerleşkesinin enerji verimliliğinin incelenmesi: Kafkas üniversitesi yerleşkesi örneği
Bir üniversite yerleşkesinin enerji verimliliğinin i̇ncelenmesi: kafkas üniversitesi yerleşkesi örneği
  1. Tez No: 850022
  2. Yazar: MİTAT KAYNARCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ARSLAN OMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, atık ısı geri kazanım sistemleri, ekonomizer, merkezi ısıtma sistemlerinde otomasyon, Energy efficiency, waste heat recovery systems, economizer, automation in central heating systems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalıĢmada Kafkas Üniversitesi merkez kampüsünün enerji verimliliği araĢtırılmıĢtır. Merkez ve PaĢaçayırı YerleĢkesi içerisindeki binaların ısıtma ihtiyacını karĢılayan ısı merkezlerinin enerji verimliliği irdelenmiĢtir. Isı merkezlerinde bulunan kazanların ve kazanların beslediği eĢanjör dairelerinin otomasyonlu ve otomasyonsuz yakıt tüketimleri karĢılaĢtırılmıĢ ve otomasyon sistemi maliyetinin amortisman bedeli, statik ve dinamik geri ödeme süresi hesaplanmıĢtır. Isı merkezlerinde bulunan kazanların baca analizi yapılmıĢ ve atık ısı geri kazanım sistemleri incelenmiĢtir. Atık ısı geri kazanım sistemi olmayan kazanlara ekonomizer bağlandığında yakıt tüketimindeki değiĢim ve ekonomizer maliyetinin amortisman bedeli, statik ve dinamik geri ödeme süresi hesaplanmıĢtır. Isı merkezlerinde bulunan pompaların enerji verimliliği araĢtırılmıĢ; mevcut motorların, yüksek verimli motorlarla değiĢtirilmesinde sağlanacak enerji tasarrufu hesaplanmıĢ ve yeni motorların maliyetinin amortisman bedeli, statik ve dinamik geri ödeme süresi bulunmuĢtur. YerleĢkelerde bulunan binaların dıĢ cepheleri ve ısıtma tesisatının yalıtımları termal kamerayla görüntülenmiĢ ve ısı kaybı olan yerler tespit edilmiĢtir. Merkezi otomatik kontrol sisteminin yaklaĢık maliyeti KDV dahil 4.672.475,22 TL olup, merkezi otomasyon sistemi hayata geçtiğinde yıllık doğal gaz tüketim miktarı 203.975,25 m³ ile 1.019.876,26 m³ arasında azalacaktır. Yıllık doğal gaz tüketim maliyetinde 410.477,55 TL ile 2.052.387,76 TL arasında azalma olacaktır. Yapılacak otomasyon sisteminin geri ödeme süresi ise mevsim Ģartlarının ve kazanların çalıĢma durumuna göre 4 yıl ile 5 yıl arasında olduğu görülmüĢtür. Isı merkezlerinde bulunan motor verimlilik sınıflarının artırılması yoluyla gerçekleĢtirilecek bir çalıĢmada, toplam 732.000,00 TL yatırım maliyeti ortaya çıkmaktadır. Motor verimlilik değerlerinin artırılması ile yıllık 160.629,93 TL değerinde enerji tasarrufu sağlanacaktır. Bu sayede toplam yatırım maliyetinin ortalama 4,56 yıllık bir sürede geri alınacağı ve motorların iĢletme ömrü boyunca ciddi bir tasarruf elde edilebileceği anlaĢılmaktadır. Atık ısı geri kazanım sistemi olmayan kazanlara, atık ısı geri kazanım elemanlarından biri olan ekonomizer bağlayarak 1 nolu ısı merkezi tasarruf miktarı 296.262,37 TL bulunurken, kazanlara bağlanacak 4 ekonomizerin maliyeti ise yaklaĢık; 160.000,00 TL olarak öngörülmüĢtür. 2 nolu ısı merkezindeki tasarruf miktarı 318.999,25 TL bulunurken, kazanlara bağlanacak 2 ekonomizerin maliyeti ise yaklaĢık; 140.000,00 TL olarak öngörülmüĢtür. Ekonomizer bağlanması maliyetinin dinamikk geri ödeme süresinin 2,08 yıl civarında olduğu görülmüĢtür. Tüm bu inceleme ve hesaplamalardan elde edilen sonuçlar paylaĢılmıĢ ve enerji verimliliğini artırmak için yapılması gerekenler önerilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In this study, the energy efficiency of the central campus of Kafkas University was investigated. The energy efficiency of the heat centers that meet the heating needs of the buildings in the Central and PaĢaçayırı Campus has been examined. The fuel consumption of the boilers in the heating centers and the heat exchanger rooms fed by the boilers with and without automation system were compared and the depreciation cost of the automation system cost and the static and dynamic payback period were calculated. The Chimney analysis of the boilers in the heat centers was made and waste heat recovery systems have been studied. When an economizer was connected to boilers without a waste heat recovery system, the change in fuel consumption and the depreciation cost of the economizer cost, static and dynamic payback period were calculated. The energy efficiency of pumps in heat centers has been investigated; the energy savings to be achieved by replacing existing motors with high-efficiency motors were calculated and the depreciation cost, static and dynamic payback period of the cost of new motors were found. The exteriors of the buildings in the campuses and the insulation of the heating installations were imaged with a thermal camera and areas with heat loss were detected. The approximate cost of the central automatic control system planned to be built is 4,672,475,22 TL including VAT, and the annual natural gas consumption will decrease between 203,975.25 m³ and 1,019,876.26 m³ when the central automation system is put into practice. There will be a decrease between 410,477.55 TL and 2,052,387.76 TL in the annual natural gas consumption cost. The depreciation period of the planned automation system is between 4 years and 5 years, depending on the seasonal conditions and the operating status of the boilers. In a study to be carried out by increasing the efficiency classes of the motors in the heating centers, a total investment cost of 732,000,00 TL arises. By increasing the efficiency values of the engines, an annual energy saving of 160,629.93 TL will be achieved. In this way, it is understood that the total investment cost will be recovered in an average of 4.56 years and a serious saving can be achieved throughout the operating life of the engines. By connecting an economizer, which is one of the waste heat recovery elements, to boilers without a waste heat recovery system, the saving amount for the heat center no. 1 is 296.262,37 TL, while the cost of 4 economizers to be connected to the boilers is approximately; It is foreseen as 160.000,00 TL. While the amount of savings in the heat center no. 2 is 318.999,25 TL, the cost of 2 economizers to be connected to the boilers is approximately; It is foreseen as 140.000,00 TL. It has been observed that the dynamic payback period for the cost of connecting the economizer is around 2,08 year. The results obtained from all these examinations and calculations have been shared and what needs to be done to improve energy efficiency has been suggested.