Türkiye'de fen eğitiminde kavram karikatürlerinin kullanıldığı araştırmaların analizi
Analysis of studies using concept cartoons in science education in Turkey
  1. Tez No: 850026
  2. Yazar: DUYGU ACİ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen eğitimi, kavram karikatürü, doküman analizi, science education, concept cartoon, document analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de fen eğitiminde kavram karikatürlerinin kullanıldığı araştırmaların, farklı değişkenlere göre incelenerek araştırmalardaki genel eğilimlerin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında 2007-2023 yılları arasında yayımlanmış 25 makale ve 44 tez çalışması, literatürde yer alan yayın sınıflama formlarından yararlanılarak araştırmacı tarafından geliştirilen yayın sınıflama formları ile değerlendirilmiştir. Betimsel bir araştırma olan bu çalışmada doküman analizi gerçekleştirilmiştir. Doküman analizi sonucu elde edilen bilgiler frekans ve yüzde değerleriyle ifade edilmiştir. Başlıca araştırma sonuçlarına göre; en fazla çalışmanın yapıldığı üniversite Manisa Celal Bayar Üniversitesi, en fazla çalışmanın yapıldığı yıl 2019, en fazla kullanılan anahtar kelime kavram karikatürü, en fazla çalışmanın yapıldığı öğrenme alanı fiziksel olaylar, en fazla çalışılan konu öğretimin akademik başarıya etkisi, en fazla kullanılan araştırma yöntemi nicel araştırma yöntemi, en fazla kullanılan veri toplama araçları testler, en fazla kullanılan veri analiz yöntemi nicel veri analizi, en fazla çalışılan örneklem grubu yedinci sınıf öğrencileri, en fazla kullanılan bağımlı değişken ise akademik başarıdır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında fen eğitiminde kavram karikatürlerini kullanacak araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the general trends in research by examining the studies in which concept cartoons are used in science education in Turkey according to different variables. Within the scope of the research, 25 articles and 44 theses published between 2007 and 2023 were evaluated with the publication classification forms developed by the researcher using the publication classification forms in the literature. In this study, which is a descriptive research, document analysis was conducted. The information obtained as a result of document analysis is expressed in frequency and percentage values. According to the main research results, The university where the most studies were conducted is Manisa Celal Bayar University, the year in which the most studies were conducted is 2019, the most used keyword is concept cartoon, the learning area where the most studies are conducted is physical events, the most studied subject is the effect of teaching on academic success, the most used research method is quantitative research method, the most used data collection tools are tests, the most used data analysis method is quantitative data analysis, the most studied sample group is seventh grade students, and the most used dependent variable is academic achievement. In the light of the results obtained from the research, suggestions were made to researchers who will use concept cartoons in science education.