İşletmelerde blokzincir teknolojisi uygulamaları
Applications of blockchain technology in business
- Tez No: 850027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DİRLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Blokzinciri, Akıllı Kontratlar, Konsensus, Endüstri 4.0, Blockchain, Smart Contracts, Consensus, Industry 4.0
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Mali piyasalar ve şirketler küreselleşme noktasında özellikle 20. Yüzyılın sonlarına doğru büyük atılımlar yapmıştır. Web 2.0'ın hayatımıza girmesi bu akıma her katmandan bireyin de katılımını mümkün kılarken, bir yandan da dünyanın farklı yerlerinden insanların mikro düzeyde liberter gruplaşmaların oluşmasını sağladı. Art arda patlak veren krizler arkasında bir otoritenin olduğu para birimlerinin itibarlarını sarstı ve insanların farklı arayışlara yöneltti. CPU ve GPU teknolojilerindeki gelişmelerin kriptografi ile desteklenmesiyle, bilgisayarların işlemci güçleriyle ortaya çıkmış olan coin değerleri itibar kazanmış ve bir ölçüde alışveriş değerine dönüşmeye başlamışlardır. Akıllı kontratların sisteme dahil olmasıyla birlikte blok zincir tabanlı projelerin sayısı katlanarak artmıştır. Hayatın her alanına nüfuz eden bu gelişme, işletmeler içinde yıkıcı bir inovasyon haline gelmiştir. Bu çalışmada blokzincir teknolojisinin işletmelerdeki uygulanmaları incelenmekte ve bir işletme senaryosu üzerinde uygulaması yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Financial markets and companies have made great strides towards globalization, especially towards the end of the 20th century. While the introduction of Web 2.0 into our lives made it possible for individuals from all layers to participate in this trend, it also enabled the formation of micro-liberal libertarian groupings of people from different parts of the world. The crises that broke out one after another shook the reputation of the currencies behind which there was an authority and led people to different searches. With the support of the developments in CPU and GPU technologies with cryptography, the coin values that emerged with the processor powers of the computers gained reputation and started to turn into shopping values to some extent. With the inclusion of smart contracts in the system, the number of blockchain-based projects has increased exponentially. This development, which permeates every aspect of life, has become a disruptive innovation within businesses. In this study, the applications of blockchain technology in businesses are examined, and its implementation is carried out on a business scenario.