Hayat Bilgisi dersinin artırılmış gerçeklik teknolojisi ve üretken öğrenme stratejisiyle zenginleştirilmesinin öğrenme çıktılarına etkisi
The effect of enriching Life Science course with augmented reality technology and productive learning strategy on learning outcomes
- Tez No: 850036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BAŞCI NAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: artırılmış gerçeklik, üretken öğrenme stratejisi, hayat bilgisi dersi, ilkokul, doğada hayat öğrenme alanı, augmented reality, productive learning strategy, life science lesson, primary school, life in nature learning area
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu araştırma, hayat bilgisi dersinin artırılmış gerçeklik teknolojisi ve üretken öğrenme stratejileriyle zenginleştirilmesinin öğrencilerin öğrenme çıktılarına etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada, nicel ve nitel verilerin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden iç içe gömülü desen kullanılmıştır. Araştırma, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Van ili İpekyolu ilçesine bağlı bir ilkokulda öğrenim gören 54 (DG= 26, KG= 28) öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, kalıcılık testi, gözlem formları ve görüşme formları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde bağımlı örneklem t testi ve bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre, deney ve kontrol grupları akademik başarı testi ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin“doğada hayat akademik başarı testi”son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin kalıcılık puanları arasında da deney grupları lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen sınıf içi gözlemler neticesinde öğrencilerin istendik yönde davranışlar sergiledikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca öğrenciler uygulamaya dair olumlu görüşler beyan etmişlerdir. Sonuç: Araştırma sonucunda, Artırılmış Gerçeklik ve Üretken Öğrenme Stratejilerinin kullanıldığı deney grubunun, yalnızca Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı kontrol grubuna göre Hayat Bilgisi dersinde daha başarılı oldukları, bilgilerin kalıcılığını sağlamada etkili olduğu ve öğrencilerin derse karşı daha pozitif düşünceler içinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the effect of enriching the Life Science course with augmented reality technology and generative learning strategies on students' learning outcomes. Method: In the study, a nested embedded design, which is one of the mixed research methods in which quantitative and qualitative data are used together, was used. The research was conducted with the participation of 54 students (EG= 26, CG= 28) studying in a primary school in İpekyolu district of Van province in the 2022-2023 academic year. Academic achievement test, retention test, observation forms and interview forms were used as data collection tools. Dependent Sample t Test and Independent Sample t Test were used to analyse the data obtained as a result of the research. Findings: According to the findings of the research, there is no significant difference between the pretest scores of the academic achievement test of the experimental and control groups. There was a significant difference between the posttest scores of the experimental and control group students in the“life in nature academic achievement test”in favour of the experimental group. There was also a significant difference between the retention scores of the experimental and control group students in favour of the experimental group. As a result of the classroom observations, it was observed that the students exhibited behaviours in the desired direction. In addition, students expressed positive opinions about the application. Result: As a result of the research, it was determined that the experimental group, in which Augmented Reality and Generative Learning Strategies were used, were more successful in the social studies course than the control group in which only Augmented Reality technology was used, it was effective in ensuring the retention of information and the students had more positive thoughts towards the course.