Afiş tasarımında üç boyutlu deneysel tipografi kullanımı ve bir uygulama
3D experimental in poster design typography use and an app
- Tez No: 850173
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET FERRUH HAŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Afiş tasarımı, tipografi, üç boyutlu tipografi, deneysel tipografi, Poster design, typography, three-dimensional typography, experimental typography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yazı geçmişten günümüze önemli bir iletişim aracı olmakla beraber zaman içerisinde biçimsel değişimlere uğramasıyla yalnızca bir iletişim ögesi olmaktan çıkmış ve tipografiyle beraber bir tasarım ögesine dönüşmüştür. Afiş ise toplumla görsel iletişim kurma bağlamında önemli bir yere sahiptir. Yazıya ruh ve kişilik kazandırma gücüne sahip olan tipografi, afişin içinde barındırdığı en önemli malzemelerden biri olmuştur. Afiş tasarımında tipografiyi kullanmanın pek çok farklı yöntemi vardır ve bu yöntemlerden biri de boyutlandırılmış tipografinin deneysel bir ifadeye bürünmüş halidir. Rastlantısallığın ön planda olduğu deneysel tipografiye üçüncü boyutun da eklenmesiyle birlikte adeta iki boyutlu bir düzlemde üç boyutlu heykeller meydana gelmiş ve bunlar tasarıma zenginlik katarak afişi görsel açıdan da güçlendirmiştir. Sınırlı bir alanda sınırsızlık sanatı olan afiş, yüzeyinde boyutlandırılmış deneysel tipografinin kullanımı ile birlikte etki gücünü artırıcı bir nitelik kazanmıştır. Bu doğrultuda hazırlanan çalışmanın temel amacı anlık bir tüketim unsuru olan afiş tasarımında kullanılan alışılagelmiş tipografinin dışında deneysel bir tavırla yapılmış boyutlu tipografinin afişin dikkat çekme gücüne nasıl bir katkı sağladığını incelemektir. Konu, afişin dikkat çekme boyutu kapsamında, izleyici ile arasında kurduğu kontak noktasında tipografinin etki gücüne farklı bir boyuttan bakarak incelenmiştir. Bu bağlamda iki boyutlu bir yüzey olan afişte, deneysel bir tavır sergilenerek oluşturulmuş üç boyutlu nitelikte olan tipografi kullanımına ilişkin örnekler incelenmiş ve bir uygulama örneği ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although writing has been an important communication tool from the past to the present, it has gone from being just a communication element with its formal changes over time. It has turned into a design element with typography. The poster, on the other hand, has an important place in the context of visual communication with society. Typography, which has the power to give soul and personality to the writing, has been one of the most important materials in the poster. There are many different methods of using typography in poster design, and one of these methods is the experimental expression of dimensional typography. With the addition of the third dimension to the experimental typography, where randomness is at the forefront, three-dimensional sculptures were formed on a two-dimensional plane, adding richness to the design and strengthening the poster visually. The poster, which is the art of limitlessness in a limited area, has gained a quality that increases its impact power with experimental typography sized on its surface. The main purpose of the study, prepared in this direction, is to examine how dimensional typography made with an experimental attitude, apart from the conventional typography used in poster design, which is an instant consumption element, contributes to the power of the poster to attract attention. The subject has been examined within the scope of the attention-grabbing dimension of the poster, by looking at the impact power of typography from a different dimension at the point of contact with the audience. In this context, examples of the use of three-dimensional typography created by displaying an experimental attitude on the poster, which is a two-dimensional surface, were examined and supported with an application example.