Platon'un İdealar Dünyası, Hz. Muhammed'in Hira Mağarası ve Alice'in Harikalar Diyarından hareketle hakikati anlamak
Understanding truth from Plato's World of Ideas, Prophet Muhammad's Cave of Hira and Alice's Wonderland
- Tez No: 850180
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHDETTİN BAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Alice Harikalar Diyarında Hakikat, Hz. Muhammed, Platon, Alice in Wonderland, Truth, Plato, Prophet Muhammad
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hakikat problemine din ve felsefe kendi disiplinleri çerçevesinde bir cevap arayışındadır. Bu ortak arayış farklı dönemlerde farklı şekillerde ele alınmıştır. Bu araştırma ile bizim ortaya koymaya çalıştığımız esas amacımız; hakikate, din, felsefe ve masalın farklı farklı gittikleri yolun birbirlerine ne kadar benzediğini göstermek ve bu benzerliklerden hareketle hakikatin tekliğinin anlaşılabileceği iddiasını desteklemektir. Bu amaç için ilkçağ felsefesinin önemli ismi olan Platon ile felsefi yolun hakikat anlayışı, Semavi dinlerin sonuncusu olan İslam Dininin Peygamberi Hz. Muhammed ile de dini yolun hakikat anlayışı arasındaki benzerlikler ele alınıp değerlendirilecek ve hakikatin özüne giden yolların ortak evreleri sırasıyla ortaya koyulacaktır. Bu iki hakikat yolunun yanı sıra şimdiye kadar hakikat başlığı altında hiç ele alınmamış Alice Harikalar Diyarında kitabının başkahramanı olan Alice'in maceraları eklenecektir. Farklı dönemlerde, felsefe, din ve masal olmak üzere farklı anlayışların içinde çok benzer süreçle hakikate ulaşmayı amaçlayan Platon, Hz. Muhammed ve Alice'in geçtikleri evreler ve yollarının benzerlikleri, tek hakikat iddiasını desteklemekte oldukça önemli rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
He seeks an answer to the problem of truth within the framework of his own disciplines in religion and philosophy. This common quest has been addressed in different ways in different periods. The main purpose we are trying to reveal with this research is; the aim is to show how similar the paths taken by religion, philosophy and fairy tales to the truth are, and to support the claim that the uniqueness of the truth can be understood based on these similarities. For this purpose, the similarities between Plato, the important name of ancient philosophy, and the philosophical path's understanding of truth, and the similarities between the Prophet Muhammad, the prophet of Islam, the last of the Abrahamic religions, and the religious path's understanding of truth, will be discussed and compared, and the common stages of the paths leading to the essence of truth will be revealed respectively. In addition to these two paths of truth, the adventures of Alice, the protagonist of the book Alice in Wonderland, which has never been discussed under the title of truth, will be added. The similarities of the stages and paths of Plato, the Prophet Muhammad and Alice, who aimed to reach the truth through a very similar process in different periods, within different understandings of philosophy, religion and fairy tales, will play a very important role in supporting the claim of a single truth.