VVI ICD implante edilen hastalarda lead kalınlığının triküspit yetersizliği ve sağ kalp fonksiyonları üzerine etkisinin ekokardiyografik olarak araştırılması
  1. Tez No: 850204
  2. Yazar: FATİH GÜLÇEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Lead kalınlığı, Tek odacıklı implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör, Triküspit yetersizliği, Lead thickness, Single chamber implantable cardioverter defibrillator, Tricuspid insufficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. Ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş: Kalp pili ve implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör implantasyonu sonrası lead'e bağlı triküspit yetersizliği (TY) gelişebilmektedir. Bu durum iyatrojenik ve önlenebilir bir durumdur. Biz de bu çalışmamızda lead'e bağlı olarak ortaya çıkan TY'nin implantasyonda kullanılan elektrodun kalınlığı ile ilişkisi olup olmadığını araştırdık. Yöntem: Mart 2023 - Ocak 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalında 18 – 85 yaş arası, primer ve sekonder koruma amacıyla tek odacıklı implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör (VVI-ICD) implante edilen 61 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar 9F elektrot implante edilen ve 7F elektrot implante edilenler olarak iki gruba ayrılmış ve 1 ay süreyle takip edilerek TY'deki kötüleşme ekokardiyografik olarak araştırılmıştır. Bulgular: Hastaların takiplerinde implantasyon sonrası birinci günde bakılan ekokardiyografileri sonucunda iki grupta da TY'de kötüleşme izlenmedi (p>0.05). Birinci ay kontrolünde bakılan ekokardiyografide 9F grubunda 7F grubuna göre istatistiksel olarak daha fazla TY kötüleşmesi izlendi (p=0.033). Ancak 7F grubunda lead implantasyon süresi ve maruz kalınan toplam radyasyon dozu daha fazla olarak saptandı (p0.05). Sonuç: Daha kolay implante edilebilen daha ince lead'ler kullanıldığında lead ilişkili TY riski azaltılabilir. Bu alanda daha geniş populasyonlu ve daha uzun takip süreli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Lead-induced tricuspid insufficiency (TI) may develop after implantation of pacemakers and implantable cardioverter defibrillators. This condition is iatrogenic and preventable. In this study, we investigated whether the TI that occurs due to the lead is related to the thickness of the electrode used in implantation. Methods: Between March 2023 and January 2024, 61 patients between the ages of 18 and 85 who were implanted with a single-chamber implantable cardioverter defibrillator (VVI-ICD) for primary and secondary prevention in the Department of Cardiology of the University of Health Sciences, Trabzon Faculty of Medicine, Ahi Evren Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital were prospectively included in the study. The patients were divided into two groups as those who received 9F electrodes and those who received 7F electrodes, and the deterioration of TI was investigated echocardiographically by following them for 1 month. Results: As a result of echocardiography on the first post-implantation day in the follow-up of the patients, no deterioration in TI was observed in both groups (p>0.05). Echocardiography at the first month follow-up showed statistically more deterioration of TI in the 9F group than in the 7F group (p=0.033). However, the lead implantation time and the total radiation dose exposed were found to be higher in the 7F group (p0.05). Conclusion: By using thinner leads that can be implanted more easily, the risk of lead-related TI can be reduced. Prospective studies with larger populations and longer follow-up periods are needed in this area.