Sosyal adalet liderliği ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Examining the relationship between social justice leadership and organizational citizenship behaviors according to teachers' opinions
  1. Tez No: 850240
  2. Yazar: WAEL KHATTAB HAMSHO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİM TÖSTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Adalet Liderliği, Örgütsel Vatandaşlık Davranışları, Öğretmen, Social Justice Leadership, Organizational Citizenship Behaviors, Teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı sosyal adalet liderliği ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesidir. Nicel araştırma yaklaşımı benimsenerek gerçekleştirilen araştırma tarama modelinde betimsel ve ilişkisel bir çalışma özelliği taşımaktadır. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa ili merkeze bağlı kamu okullarında (ilkokul, ortaokul ve liselerde) görev yapan 196'sı kadın ve 205'i erkek olmak üzere toplam 401 öğretmen ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri; kişisel bilgi formu,“sosyal adalet liderliği ”ve“örgütsel vatandaşlık davranışları ”ölçekleri aracılığıyla toplanmıştır. Sosyal adalet liderliği ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon testlerinden Spearman's Rho'su testi uygulanmıştır. Demografik değişkenlere göre gruplar arasındaki farkı test etmede, Mann Whitney U ve Kruskall-Wallis H testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre; sosyal adalet liderliği“yüksek'', örgütsel vatandaşlık davranışları ”çok yüksek" düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada sosyal adalet liderliği ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between social justice leadership and organizational citizenship behaviors according to teachers'opinions. The research, wich is carried out by adopting the quantitative research approach, has the characteristics of a descriptive and relational study in the survey model. The research was conducted with a total of 401 teachers, 196 women and 205 men, working in public schools ( primary, secondary and high schools ) in the city center of Şanlıurfa in the 2022-2023 academic year. The date of the research; personal information form was collected through“social justice leadership”and“organizational citizenship behaviors”scales. Sperman's Rho test, one of the correlation tests, was applied to determine the relationship between social justice leadership and organizational citizenship behaviors. Mann Whitney U and Kruskall-Wallis H tests were used to test the difference between groups according to demographic variables. According to the results obtained from the research findings; social justice leadership is“high”and organizational citizenship behaviors are“very high”. In the study, it was determined that there is a moderately positive and significant relationship between social justice leadership and organizational citizenship behaviors.