Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yordayıcısı olarak okul iklimi
School climate as a predictor of teachers' lifelong learning tendencies
- Tez No: 850241
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULVEHAP BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul iklimi, öğretmenler, yaşam boyu öğrenme, School climate, teachers, lifelong learning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin okul iklimi algılarını ve yaşam boyu öğrenme eğilimlerini etkileyen faktörleri belirlemektir. Daha da önemlisi, öğretmenlerin okul iklimi algısının onların yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yordayıcısı olarak anahtar rol oynayıp oynamadığına dair kanıt sumaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nicel bir yöntem tercih edilmiş ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Siirt'te kamu okullarında görevli 563 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada“Okul İklimi Ölçeği”ile“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde grup ortalamalarına göre demografik özelliklerin farklılaşma durumunu belirlemek için bağımsız grup t-testi tekniği kullanılmıştır. Ölçeklerden alınan toplam puanların demografik değişkenlere göre anlamlı farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmış olup; farkın belirlenmesi durumunda farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını ortaya koymak için TUKEY testi kullanılmıştır. Araştırmada yer alan ölçekler ve alt boyutlarının birbiri arasındaki ilişki için Pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Öğretmenlerin okul iklimi algılarının yaşam boyu öğrenme eğilimleri üzerindeki etkisinin belirlenebilmesi için çoklu regresyon analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmada yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin okul iklimine ilişkin algı düzeylerinin orta düzeyde olduğu sonucu belirlenmiştir. Öğretmenlerin okul iklim algı düzeyleri demografik özelliklerden cinsiyet, görev süresi ve okuldaki görev süresi değişkenine göre anlamlı yönde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın bir diğer değişkeni olan yaşam boyu öğrenme eğilimiyle ilgili belirlenen sonuç da yüksek düzeyde olmuştur. Bu sonuca göre öğretmenlerin yaşam boyu eğilim düzeyleri yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin yaşam boyu eğilim düzeyleri demografik özelliklerden cinsiyet, görev süresi ve okuldaki görev süresi değişkenine göre anlamlı yönde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Araştırmanın önemli sonuçlarından bir diğeri de öğretmenlerin okul iklimi algı düzeyleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğudur. Yapılan çoklu regresyon sonucuna göre de araştırmada öğretmenlerin okul iklimine ilişkin algılarının yaşam boyu öğrenme eğilimlerini yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the factors affecting teachers' perceptions of school climate and lifelong learning tendencies. More importantly, we investigate whether teachers' school climate perception play a key role as predictor of their lifelong learning tendencies. For this purpose, a quantitative method was followed in the research and a relational survey model was used. The sample group of the research consists of 563 working in public schools teachers in Siirt.“School Climate Scale”and“Lifelong Learning Tendency Scale”were used in the research to collect data. In the analysis of the data, the independent group t-test technique was used to determine the differentiation status of the demographic characteristics according to the group averages. One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was performed to determine whether the total scores obtained from the scales differed significantly according to demographic variables, and TUKEY test was used to reveal from which group the difference was determined. Pearson correlation coefficient was used for the relationship between the scales and their sub-dimensions in the study. The multiple regression analysis technique was used to determine the effect of teachers' perceptions of school climate on lifelong learning tendencies. As a result of the analysis conducted in the research, it was determined that teachers' perception levels regarding the school climate were at a medium level. It was determined that teachers' school climate perception levels did not differ significantly according to demographic characteristics such as gender, tenure and tenure at school. The result determined regarding lifelong learning tendency, another variable of the research, was also high. According to this result, teachers' lifelong disposition levels were found to be high. It was determined that teachers' lifelong tendency levels did not differ significantly according to demographic characteristics such as gender, tenure and tenure at school. Another important result of the research is that there is a positive and significant relationship between teachers' school climate tendencies and lifelong learning tendencies. According to the multiple regression results, it was determined that teachers' perceptions of the school climate predicted their lifelong learning tendencies.