Okullarda sosyal adalet liderliği ile öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between social justice leadership in schools and teachers' organisational citizenship behaviors
- Tez No: 957655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN KAVRAYICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel vatandaşlık davranışı, Örgüt kültürü, Liderlik, Sosyal adalet liderliği, Organization, Organizational citizenship behavior, Organizational culture, Leadership, Social justice leadership
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sosyal adalet temelli liderlik anlayışlarının, öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışları üzerinde çeşitli etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler, eğitim ortamlarında liderliğin dönüştürücü rolünü anlamak açısından önemli bir çerçeve sunmaktadır. Bu çalışmada okullarda sosyal adalet liderliğinin, öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık tutumlarını yordayıp yordamadığı incelenmiştir. Ayrıca çalışmada, öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin sergilediği sosyal adalet liderliği düzeyinin; öğretmenlerin demografik özellikleri açısından nasıl farklılık gösterdiği de mercek altına alınmıştır. Araştırma sonucu, sosyal adalet liderliği ile öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışları arasında pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca sosyal adalet liderliğinin, öğretmenlerin bu davranışlarını etkileyen bir unsur olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, sosyal adalet uygulamalarının güçlendiği okullarda öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışlarının arttığı söylenebilir. Bu kapsamda, okul müdürlerine yönelik olarak öğretmen katılımını destekleyici mekanizmaların geliştirilmesi önerilebilir. Örneğin, öğretmenlerin karar alma süreçlerine aktif katılımını teşvik eden yapılar oluşturulabilir. Ancak bu çalışma, eğitim önerileri geliştirmeyi değil, mevcut durumu açıklamayı amaçladığı için söz konusu önerilerin daha işlevsel hale getirilmesi, ilerleyen araştırmalarda ele alınabilir.
Özet (Çeviri)
Social justice-based leadership approaches have various effects on teachers' organizational citizenship behaviors. These effects provide a critical framework for understanding the transformative role of leadership in educational settings. This study examines the impact of social justice leadership in schools on teachers' attitudes toward organizational citizenship. In addition, the study examined how the level of social justice leadership demonstrated by school principals, as perceived by teachers, varies according to teachers' demographic characteristics. The research result indicate a positive and significant relationship between social justice leadership and teachers' organizational citizenship behaviors. It was also determined that social justice leadership is a factor that influences these behaviors. Based on the results, it can be said that teachers' organizational citizenship behaviors increase in schools where social justice practices are strengthened. In this context, it can be recommended that mechanisms supporting teacher participation be developed for school principals. For example, structures that encourage teachers' active participation in decision-making processes can be created. However, since this study aims to describe the current situation rather than develop educational recommendations, making these recommendations more functional could be addressed in future research.