Güneydoğu Anadolu Bölgesini ziyaret eden yerli turistler tarafından algılanan seyahat riskinin, seyahat motivasyonu üzerindeki etkisi
The effect of travel risk perceived by domestic tourists visiting the Southeastern Anatolia Region on travel motivation
- Tez No: 850271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT KODAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu Bölgesi, seyahat motivasyonu, seyahat riski, South East Anatolia Region, travel motivation, travel risk
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnanç Turizmi Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Son yıllara gelindiğinde global anlamda gerçekleşen“siyasi, politik, doğal afet, sağlık ve özellikle de finansal”krizlerin en çok etkisini göstermiş olduğu sektörlerin başında turizm sektörü gelmektedir. Bu sonuç, temel geçim kaynağı turizm sektörüne bağlı olan az gelişmiş ve gelişmekte olan devletleri finansal anlamda oldukça negatif yönde etkilemiştir. Global krizin ortaya çıkması neticesinde seyahatlere katılım sağlayan turistlerin belirsizlik ve risklerden kaçınmak istemesi turizm pazarlama uygulayıcılarını alternatif pazarlama stratejisini üretmeye zorlamıştır. Özelikle turizm destinasyonları yöneticiler tarafından turistlerin algılamış oldukları etkiler ve riskler araştırılmaktadır. Bu araştırmada Güneydoğu Anadolu bölgesini ziyaret eden yerli turistler tarafından algılanan seyahat riskinin, seyahat motivasyonu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Güneydoğu Anadolu bölgesi ülkemizin tarih ve kültürel açıdan en zengin bölgelerinden biridir. Farklı kimliklere sahip, farklı inançlara sahip insanların iç içe yaşadığı tarihin ve kültürün iç içe geçerek, zamanla ünsiyet kazandığı bir bölgeseldir. Bu anlamda sürdürülebilir turizmin devamlılığını sağlamak adına, bölge de yaşayan bütün halk bu zenginliği görmek isteyen turistler için hazırlanmalıdır. Zenginlikten hoş muhabbetlerin doğduğu güneşin coğrafyası, harflerin dillerde farklılaşarak sevincinde ve hüznünde bir mozagin parçaları gibi birbirlerini tamamlayan insani ve tarihi bu örnek, insanlara en güzel şekilde hazır olarak sunulmalıdır. Yerli turistlerin seyahat risk algılarının azaltılması açısından, yerel yönetimler ve turizm paydaşları ortak bir masa da buluşmalıdır. Sosyal medya, ulusal medyada bölge ile alakalı pozitif bilgiler pozitif düşünceler ön plana çıkartılmalıdır. Tarihin en önemli arkeolojik keşiflerinden birisi olarak bilinen Göbekli tepe, Karahan tepe ne yazık ki psikolojik, sosyal, vb. risk algıları nedeni ile istenildiği düzeyde insanlığın bu ortak mirası yine insanlara ulaşma konusunda eksik kalındığı bilinmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesinin ve ülkemizin turizmden elde edeceği gelir bu sayede daha da artacaktır. Bu bağlamda güneydoğu Anadolu bölgesini kapsayan yerli turistlerin seyahat risk algılarının belirlenmesi ve bu risk algılarının seyahat motivasyonunu nasıl etkilediğini araştırma konusu edinmiş bulunmaktayız. Araştırmamızın sınırlıkları arasında yerli turistlerde ibaresi de yer almaktadır. Öncelikle yerli turisttin risk algılarının giderilmesi, risk algılarının azaltılması açısından çalışmalar yapılması elzemdir. Daha sonra yapılacak araştırmalar yabancı turistler üzerinde de gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Araştırma, 2022 yılında Güneydoğu Anadolu bölgesine gelen 400 turist ile yapılmıştır. Çalışmaya katılım sağlayan kişilerin seyahat riskinin, seyahat motivasyonu üzerindeki etkisinin negatif yönde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the tourism sector is one of the sectors where the global“political, political, natural disaster, health and especially economic”crises are the strongest. As a result, it has had a very negative financial impact on underdeveloped and developing states whose main source of income depends on the tourism sector. As a result of the global crisis, tourists participating in travels want to avoid uncertainty and risks, forcing tourism marketing practitioners to produce alternative marketing strategies. In particular, the impacts and risks perceived by tourists are investigated by managers of tourism destinations. In this research, the effect of travel risk perceived by domestic tourists visiting the Southeastern Anatolia region on travel motivation was investigated. Southeastern Anatolia region is one of the richest regions of our country in terms of history and culture. It is a region where people with different identities and beliefs live together, where history and culture intertwine and gain familiarity over time. In this sense, in order to ensure the continuity of sustainable tourism, all people living in the region should be prepared for tourists who want to see this richness. The geography of the sun where pleasant conversations arise from wealth, this human and historical example, where letters differ in languages and complement each other in joy and sadness like pieces of a mosaic, should be presented to people in the best possible way. In order to reduce the travel risk perceptions of domestic tourists, local governments and tourism stakeholders should meet at a common table. Positive information and positive thoughts about the region should be brought to the fore on social media and national media. Known as one of the most important archaeological discoveries in history, Göbeklitepe and Karahantepe unfortunately suffer from psychological, social, etc. It is known that due to risk perceptions, this common heritage of humanity is not reaching people at the desired level. In this way, the income of the Southeastern Anatolia region and our country from tourism will increase even more. In this context, we have focused on determining the travel risk perceptions of domestic tourists covering the southeastern Anatolia region and researching how these risk perceptions affect travel motivation. Among the limitations of our research is the phrase“domestic tourists”. First of all, it is essential to carry out studies to eliminate the risk perceptions of domestic tourists and reduce risk perceptions. Future research should also be conducted on foreign tourists. The research was conducted with 400 tourists coming to the Southeastern Anatolia region in 2022. It was determined that the effect of travel risk on the travel motivation of the participants in the study was negative.