Zafer Partisi sığınmacı politikasının algı yönetimi bağlamında değerlendirilmesi
The evaluation of the Victory Party's refugee policy within the context of perception management
  1. Tez No: 850281
  2. Yazar: SALİH LEVENT UĞURLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN ZOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Algı Yönetimi, Siyaset, Siyasal İletişim, Sığınmacı Sorunu, Zafer Partisi, Ümit Özdağ, Perception Management, Politics, Political Communication, Refugee Question, Zafer Partisi, Umit Ozdag
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Siyasette algı yönetimi, son dönemde öne çıkan popüler konulardan biridir. Ancak popüler olması siyasal alandaki uygulanabilirliğinin kolay olduğu anlamına gelmemektedir. Türkiye'de Yargıtay kayıtlarına göre 130 siyasi parti olduğu düşünüldüğünde, 2002'den bu yana tek bir partinin seçim başarısı kazanması ve iktidarda olması, konunun uygulanması profesyonellik gerektiren yöntemleri olduğunu göstermektedir. Sığınmacı sorunu da son dönemde öne çıkan popüler konulardan biridir. Ancak popüler olması yine çözümünün kolay olduğu anlamına gelmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2010 yılı sonrasında tarihinde görülmemiş büyüklükte bir göç akınıyla karşılaşması siyasal, ekonomik ve sosyal yönden ciddi problemleri beraberinde getirmiştir. Bu durum, Türk siyasetinde göç karşıtlığını kurumsal düzeyde konumlandıran bir siyasal partinin doğmasına zemin hazırlamıştır. Zafer Partisi, bu anlamda Türk siyasetinde bir ilki temsil etmektedir. Zafer Partisi, sığınmacı sorunu üzerinden oluşturduğu politik bakış açısı sayesinde kısa sürede bir rüzgâr yakalamış, etkili bir kamuoyu oluşturmuştur. Bu doğrultuda ortaya konulan parti politikaları, 2023 seçimlerinin ikinci turunda muhalefet politikalarıyla özdeşlemiştir. Bu çalışmada Zafer Partisi'nin kamuoyunda etkili bir şekilde taban bulan sığınmacı politikası ve bu politikanın algı yönetimi bağlamında değerlendirilmesi yapılmaktadır. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın sığınmacılarla ilgili tweetleri ele alınmış bunlar üzerinden ortaya koyulan söylemlerin algı yönetimi niteliğine sahip olup olmadığı incelenmiştir. Bu doğrultuda yöntem olarak A. Teun van Dijk'in eleştirel söylem analizi yöntemi tercih edilmiş, twitlerin incelenme sürecinde ayrıca Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşme verileri de kullanılmıştır. Bir siyasal başarının ötesinde etkin bir algı yönetimi stratejisi izlendiği sonucuna ulaşılan çalışmada, Zafer Partisi'nin siyasetteki konumlanması da geniş bir perspektiften incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Perception management in politics is one of the most popular topics in recent times. However, its popularity does not mean that its applicability in the political arena is easy. Considering that there are 130 political parties in Turkey according to the records of the Court of Cassation, the fact that a single party has won the elections and has been in power since 2002 shows that the subject requires professionalism to implement. The issue of asylum-seekers is another popular issue that has come to the fore recently. However, its popularity does not mean that it is easy to solve. After 2010, the Republic of Turkey faced an unprecedented influx of migrants, which brought with it serious political, economic and social problems. This situation paved the way for the emergence of a political party that positioned anti-immigration at the institutional level in Turkish politics. In this sense, Zafer Party represents a first in Turkish politics. Thanks to its political perspective on the asylum-seeker problem, Zafer Party has caught a wind in a short time and created an effective public opinion. The party policies put forward in this direction were identified with the opposition policies in the second round of 2023 elections. In this study, the asylum seeker policy of Zafer Party, which has an effective base in the public opinion, and the evaluation of this policy in the context of perception management are analyzed. The tweets of Zafer Party Chairman Ümit Özdağ on asylum seekers are analyzed and it is examined whether the discourses put forward through these tweets have the quality of perception management. In this direction, A. Teun van Dijk's critical discourse analysis method was preferred as a method, and semi-structured interview data with Zafer Party Chairman Prof. Dr. Ümit Özdağ was also used in the process of analyzing the tweets. In the study, which concludes that an effective perception management strategy was followed beyond a political success, the positioning of Zafer Party in politics was also analyzed from a broad perspective.