Bir tekstil sektörü için karbon ayak izi
Carbon footprint for a textile sector
  1. Tez No: 850282
  2. Yazar: MD MUZAHIDUL ISLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHZAT BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Karbon Ayak İzi, Tekstil Endüstrisi, CCALC2, Climate Change, Carbon Footprint, Textile Industry, CCALC2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İklim değişikliği, özellikle endüstriyel sektörlerde yüksek karbon ayak izleri olmak üzere çeşitli çevresel faktörlerin şiddetlendirdiği önemli bir problemdir. Bu çalışma, sera gazı emisyonlarına önemli katkıda bulunan tekstil endüstrisine odaklanmakta ve Türkiye, Gaziantep'te bir fabrikayı incelemektedir. CCALC2 Karbon Ayak İzi yazılımı ve Ecoinvent Veritabanı kullanılarak, 2020'den 2023'e fabrika verileri titizlikle analiz edilmiştir. Araştırmanın amacı, elektrik, doğalgaz, su ve farklı kumaş türlerinin kullanımını ve bunların fabrikanın karbon ayak izine katkılarını niceliklendirmekti. Analiz, fabrikanın toplam karbon ayak izinin 1514,53- ton/yıl olduğunu ortaya koymuştur; bunun önemli bir kısmı olan 1369,65 ton/yıl, özellikle pamuk ve polipropilen kumaşlardan kaynaklanan hammaddelere aittir. Üretim süreci ek olarak 110,50 ton/yıl katkıda bulunurken, depolama ve kullanım aşamaları sırasıyla 25,70 ve 8,68 ton/yıl katkıda bulunduğu görülmüştür. İşletmenin karbon ayakizi azaltımı için çeşitli alternatifler değerlendirilmiştir ve enerji kaynakları ile yapılan değerlendirmeler, emisyonlarda önemli derecede azalma potansiyeli göstermiştir, Polipropilen yerine Polilaktik Asit (PLA) liflerinin ve rafine pamuğun yerine organik çeşitlerinin kullanılması, ayrıca biyodizel ve güneş enerjisinin benimsenmesi ile fabrikanın karbon ayak izi 710,13 ton/yıl'a düşebileceği ortaya koyulmuştur. Yalnızca güneş panellerinin uygulanması, kullanılabilir 1200 m² çatı alanından yararlanarak, ayak izini daha da 625,18 ton/yıl'a düşürmüştür ve bu, yenilenebilir enerji kullanımının etkinliğini vurgulamaktadır. Bu bulgular, tekstil endüstrisinin daha sürdürülebilir malzemeleri benimsemesi ve enerji verimliliği yüksek üretim süreçlerini kullanması gerektiğinin altını çizmektedir. Çalışma, fabrikanın operasyonlarının detaylı bir değerlendirmesini sağlamakta ve çevresel etkilerini azaltma yollarını belirlemektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change is a major problem exacerbated by various environmental factors, notably high carbon footprints in industrial sectors. This study zeroes in on the textile industry, a notable contributor to greenhouse gas emissions, by examining a factory in Gaziantep, Turkey. Utilizing CCALC2 Carbon Footprint software and the Ecoinvent Database, factory data from 2020 to 2023 was meticulously analyzed. The research aimed to quantify the use of electricity, natural gas, water, and different fabrics, alongside their contributions to the factory's carbon footprint. The analysis revealed that the factory's total carbon footprint stood at 1514.53 tons/year, with a predominant share of 1369.65 tons/year emanating from raw materials, particularly cotton and polypropylene fabrics. The production process accounted for an additional 110.50 tons/year, whereas storage and usage phases contributed 25.70 and 8.68 tons/year, respectively. Subsequent experiments with alternative materials and energy sources indicated substantial reductions in emissions. Replacing polypropylene with Polylactic Acid (PLA) fibers and refined cotton with organic variants, alongside adopting biodiesel and solar energy, the factory's carbon footprint was reduced to 710.13 tons/year. Implementation of solar panels alone, capitalizing on the 1200 m² of available rooftop space, further reduced the footprint to 625.18 tons/year, underscoring the effectiveness of renewable energy utilization. These findings emphasize the imperative for the textile industry to adopt more sustainable materials and energy-efficient manufacturing processes. The study provides a granular assessment of the factory's operations, pinpointing avenues for diminishing environmental impact.