Eskiçağ'da Tralleis (Aydın) ve çevresinin tarihi coğrafyası
The historical geography of Tralleis (Aydın) and its surroundings in Ancient Ages
- Tez No: 850284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ATCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tralleis, Tarihi Coğrafya, Antik Kentler, Aydın, Tralleis, Historical Geography, Ancient Cities, Aydın
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Tralleis, Antik kaynaklarda kimi zaman Karia kimi zaman da Lydia olarak geçen Anadolu'sunun ün salmış kentlerden birisidir. Kabaca tarif etmek gerekirse, Aydın ilinin Messogis dağlarının güney yamacındaki geniş ve yüksek plato üzerine mevzilenmekte olup Kent, elverişli iklimi, doğal savunması, mahsulleri ve sulak alanları nedeniyle antik çağın en güçlü şehirlerinden birisi haline gelmiştir. Antik çağlardan günümüze kadar pek çok insana ev sahipliği yapmıştır, etrafını verimli toprakları, iklim koşulları, suyu ve ulaşım alanlarıyla önem arz etmiştir. Tralleis Bölgesi karmaşık bir etnik yapıya sahip olmasından dolayı bu neticeyle çok çeşitli dil ve inanç faktörlerini getirmektedir. Kentin bulunduğu coğrafi konumu nedeniyle hemen tüm tarihi devirler içinde siyasi açıdan da büyük savaş ve mücadelelere sahne olmuştur. Her dönem içerisinde jeostratejik hem de jeopolitik bakımından incelenmesi önemli bir kenttir.
Özet (Çeviri)
Tralleis is one of the famous cities in Ancient Anatolia sometimes referred to as Caria and sometimes as Lydia in ancient sources. Roughly speaking, it is located on a wide and high plateau on the southern slope of the Messogis Mountains of Aydın province. The city became one of the most powerful cities of ancient times due to its favorable climate, natural defenses, crops and wetlands. It has hosted many people from ancient times to the present day, and its surroundings are important with its fertile lands, climatic conditions, water and transportation areas. Since the Tralleis Region has a complex ethnic structure, it brings a wide variety of language and belief factors. Due to its geographical location, the city has been the scene of major political wars and struggles in almost all historical periods. It is an important city to be examined in terms of geostrategy and geopolitics in every period.