Selâhaddîn Eyyûbî'nin Haşhaşîlerle ilişkisi
Saladin Ayyubid's relationship with the Assassins
  1. Tez No: 850303
  2. Yazar: EYLEM BEŞİKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHALİM OFLAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Selâhaddîn Eyyûbî, Nûreddîn Zengî, Râşidüddin Sinân, Haşhaşîler, Mısır Seferleri, Selahaddin Ayyubi, Nûreddin Zengi, Rashid al-Din Sinan, Assassins, Egyptian, Expeditions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Selâhaddîn Eyyûbî'nin tarih sahnesine çıkması, yaptığı savaşlar ve Haşhaşîlerle ilişkisi incelenmiştir. Selâhaddîn Eyyûbî'nin amcası Esedüddin Şîrkûh, bir komutan olarak maiyetinde bulunduğu Nûreddîn Zengî tarafından bir askeri birlik komutanı olarak Mısır'a gönderilmiştir. Bu maksatla üç defa Mısır'a sefer düzenleyen Şîrkûh, üçüncü seferde Mısır'a girmeyi başarmış ve dönemin Fâtimî halifesi el-Adıd tarafından vezirlik makamına getirilmiştir. Bu seferler esnasında Selâhaddîn Eyyûbî de amcası Şîkûh'a yardımcı olmuştur. Şîrkûh vefat edince yerine Selâhaddîn geçmiş ve Mısır'ın yeni veziri olmuştur. Eyyûbî ailesinin tarih sahnesine çıkması işte bu seferler münasebetiyle gerçekleşmiştir. Ancak Nûreddîn'in Mısır'da bulunan bazı emîrleri Selâhaddîn'in bu makama atanmasını kabullenememişler ve Suriye'ye Nûreddîn'in yanına geri dönmüşlerdir. Bu emîrler Nûreddîn'in vefatından sonra da yerine geçen küçük yaştaki oğlu Melik Salih'in etrafında kümelenmiş ve onun Selâhaddîn ile bir araya gelmesine engel olmuşlardır. Yine bu muhteris emîrler Haşhaşîlerle ilişki kurarak onları Selâhaddîn'e karşı kışkırtmışlardır. Hasan Sabbah önderliğinde kurulan Haşhaşîler örgütü İsmâilî mezhebinden ayrılan başka bir Bâtıni mezhep olup Nizâri Devleti olarak da bilinmektedirler. Fâtımî halifesi Müstansır-Billah'ın ölümüyle halifelik hakkının iki oğlu arasında paylaşılamaması ve akabinde ayrışmaların yaşanmasıyla Musta'lîler ve Nizârîler olmak üzere iki ayrı grup oluşmuştur. Hasan Sabbah, Nizâr'ı desteklemiş ve Nizâri adıyla bir örgüt kurmuştur. Alamut Kalesi'ni ele geçirmiş ve burada fedaîler yetiştirmiştir. Bunların Suriye'ye uzanan kolu ise Râşidüddin Sinân zamanında en parlak dönemini yaşamıştır. Nûreddîn'in muhteris emîrleri Selâhaddîn'e karşı Râşidüddin Sinân ile ittifak kurmuşlar ve onun eliyle Selâhaddîn'e iki defa suikast düzenletmişlerdir. Ancak başarılı olamamışlardır. Bunun üzerine Selâhaddîn karşı atağa geçerek Sinan'a bağlı fedailerin bulundukları Misyaf Kalesi'ne saldırıda bulunmuş; ancak bilinmeyen bir sebeple saldırıdan vazgeçmiştir. Daha sonraki dönemde ise Selâhaddîn ve Sinan iyi ilişkiler kurmaya başlamışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study prepared as a Master's Thesis, Selähaddin Ayyübî's appearance on the stage of history, his wars and his relationship with the Assassins were examined.Selahaddin Eyyübi's uncle, Esedüddin Şirküh, was sent to Egypt as the commander of a military unit by Nüreddin Zengi, with whom he was a commander.Shirkuh, who organized three expeditions to Egypt for this purpose, managed to enter Egypt on the third expedition and was appointed to k position of vizier by the Fatimid caliph of the period, al-Adid.During these campaigns, Saladin Ayyubi also helped his uncle Shikuh.When Shirkuh passed away , he was succeeded by Saladin and became the new vizier of Egypt.It was on the occasion of these campaigns that the Ayyubid family appeared on the stage of history.However, some of Nüreddin's emirs in Egypt could not accept Saladin's appointment to this position and returned to Syria to Nüreddin.These orders After Nüreddin's death, they clustered around his younger son Melik Salih, who succeeded him, and prevented him from meeting with Saladin. Again, these ambitious emirs established relations with the Assassins and provoked them against Saladin.The Assassins organization, founded under the leadership of Hasan Sabbah, is another Bâtini sect that separated from the Ismaili sect and is also known as the Nizári State. After the death of the Fatimid caliph Mustansir-Billah, the right of the caliphate could not be shared between his two sons and subsequent separations occurred, two separate groups were formed: Musta'lis and Nizaris. Hasan Sabbah supported Nizár and founded an organization called Nizāri. Capture Alamut Castle.He spent time here and trained bouncers. Their branch extending to Syria experienced its brightest period during the time of Rashid al-Din Sinan.Nüreddin's ambitious emirs formed an alliance with Rashid al-Din Sinan against Saladin and had him assassinated Saladin twice. However, they were not successful. However, Saladin counterattacked and attacked the Misyaf Castle, where Sinan's loyalists were located, but gave up the attack for an unknown reason. In the later period, Saladin and Sinan began to establish good relations.