12 Eylül ara rejim döneminde kültür politikası oluşturulmasına yönelik uygulamalar (1980-1983)
Practices for the formation of cultural policy in the 12 September interim regime period (1980-1983)
- Tez No: 850318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ara Rejim, Askeri Darbe, Kültür, Kültür Politikası, 12 Eylül, Interim Regime, Military Coup, Culture, Cultural Policy, September 12
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
12 Eylül 1980 darbesi, Türkiye'nin yakın dönem tarihinde demokrasiyi askıya alan bir müdahale olarak görülse de sonrasında yaşanan süreç, yeni bir toplum inşa etmenin de uygulamaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir anlamda 12 Eylül yönetimi, kendi meşruluğunu, 12 Eylül öncesi yaşanan kültür buhranına bağlamış ve sonrasındaki süreçte, kendi kültürel iktidarını sağlamak için girişimlerde bulunmuştur. 12 Eylül Ara Rejim Dönemi, sadece askeri kanadıyla değil sivil kanadıyla ele alındığında da bu dönemin kültür politikalarının çerçevesi daha net görülecektir. Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi devletin resmî kültür politikasında başat rolü oynayan kurumlar tarafından bu dönemde de faal uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamalar bir anlamda 12 Eylül'ün kültürel arka planını oluşturmuş ve meşruluğunu sağlama noktasında da dayanak noktası olmuştur. 12 Eylül yönetimi kültürü, toplumun 12 Eylül öncesine dönmesini engellemek için planlanması gereken politik bir araç olarak görmüştür. Devlet eliyle gerçekleşen bu uygulamalar, kronolojik sıra ile Ara Rejim Dönemi içinde sınırlandırılarak ele alınmıştır. Özetle bu çalışmada, 12 Eylül Ara Rejim Dönemi, kültür politikaları bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the September 12 1980 coup, was seen as an intervention that suspended democracy in Turkey's recent history, the process that followed also appears as the practices of building a new society. In a sense, the September 12 administration linked its legitimacy to the cultural crisis that occurred before September 12, and made attempts to ensure its own cultural power in the period afterwards. When the September 12 Interim Regime Period is considered not only with its military wing but also with its civilian wing, the framework of the cultural policies of this period will be seen more clearly. Active practices were carried out during this period by institutions that played a leading role in the official cultural policy of the state, such as the Ministry of National Education and the Ministry of Culture and Tourism. These practices, in a sense, formed the cultural background of September 12 and became the basis for ensuring its legitimacy. The 12 September administration saw culture as a political tool that had to be planned to prevent society from returning to the pre September 12 period. These practices carried out by the state are discussed in chronological order limited to the Intermediate Regime period. In summary, in this study, September 12 Interim Regime Period is discussed in the context of cultural policies.