Güzel sanatlar lisesi viyola eğitimindeki temel çalma tekniklerini kazandırma sürecine ilişkin öğrenci görüşleri (Doğu Karadeniz örneği)
Student opinions on the process of teaching basic playing techniques in fine arts high school viola education (Eastern Black Sea sample)
  1. Tez No: 850389
  2. Yazar: BİLGE YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Güzel Sanatlar Lisesi, Çalgı Eğitimi, Viyola Eğitimi, Temel Viyola Çalma Teknikleri, Öğrenci Görüşleri, Fine Arts High School, Instrument Education, Viola Education, Basic Viola Playing Techniques, Student Opinions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Güzel sanatlar liseleri müzik bölümlerindeki temel çalgı eğitimi derslerinden olan“viyola eğitimi”ve“viyola eğitimindeki temel çalma tekniklerini kazandırma”aşamasında öğrencilerin görüşleri, yaşadıkları sorunlar, düşünce ve önerilerini ortaya çıkarmayı amaçlayan bu araştırma, betimsel Araştırma Modelleri'nden Tarama (Survey) deseni ile yürütülmüştür. Araştırmada başlıca; öğrencilerin enstrüman olarak viyolayı tercih etmelerinde ağırlıklı olarak % 55 oranında kendi istek ve tercihlerinin etkili olduğu, % 33 oranında öğretmenlerinin yönlendirmesinin ve % 11 oranında da aile ve arkadaş yönlendirmesinin etkili olduğu, viyolayı seçme nedenlerinin başında, ağırlıklı olarak viyolayı enstrüman olarak çok sevmeleri ve sırasıyla da; öğretmenlerine imrendikleri ve onları örnek aldıkları için tercih etme, viyolanın sesini ve tınısını çok sevme, fiziksel olarak viyolaya uygun olduklarını düşünme ve orkestrada çalabilmek için viyolayı seçmek istemelerinin bu tercihte önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Viyolayı özellikle öğretmenlerin bu konudaki yönlendirmeleri ile seçen öğrenciler % 68 oranında fiziksel yapılarının ve el yapılarının viyolaya uygun olacağı yönündeki yönlendirmelerle seçtiklerini, % 31'i de bireysel çalgı öğrenci kontenjanı sınırlamasıyla seçtirilmek zorunda kaldıklarını beyan etmişlerdir. Öğrencilerin % 64'ü okullarında viyola çalışmak için yeterli çalışma odalarının olduğunu, % 31'i yeterli çalışma odalarının olmadığını beyan etmişlerdir. Öğrencilerin % 47'si viyola ders saatlerinin yeterli olduğunu, % 53'ü de yetersiz olduğunu beyan etmişlerdir. Öğrencilerin % 61'ine göre okuldaki diğer derslerin ağırlığı veya fazlalığının viyolaya çalışma durumlarını olumsuz etkilemediği, % 31'i ise olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir. Öğrencilerin % 53'ü viyola çalgısıyla konser, dinleti vb. bireysel ve orkestrada çalma gibi etkinliklere katıldıklarını belirtirken, % 47'i de bu tarz etkinliklere katılmadıklarını beyan etmişlerdir. Öğrencilerin viyola dersindeki temel teknik çalışmalara ilişkin görüşleri ile ilgili olarak; öğrencilerin en çok“Vibrato (% 50)”,“Floje (% 28)”,“Legato (%25)”,“Pizzicato (%22)”çalma tekniklerinde ve hız ve gürlük terimlerini uygulama konusunda çeşitli sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Öğrenciler; kullanılan ders materyallerinden (metot, etüt, alıştırma, vd.) % 86 oranında“memnun”olduklarını, % 94 oranında da öğretmenlerinin tutum ve davranışları ile ders işleyiş biçimlerinden“memnun”olduklarını belirtmişlerdir. Öğrenciler; viyola ders saatlerinin yetersiz olduğunu ve arttırılması gerektiği, çalışma odalarının sayısının arttırılması gerektiği, etüt ve eserlerin daha eğlenceli ve ilgi çekici olması gerektiği, öğrencilerle daha yakından ilişkilerin kurulması ve motive edici yaklaşımların arttırılması gerektiği, viyola çalışmayı teşvik edecek öğretim materyalleri ve bu konudaki internet kaynaklarının çoğaltılması gerektiği yönünde önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This research, which aims to reveal the opinions of the students, the problems they experience, their thoughts and suggestions at the stage of“viola education”and“acquiring basic playing techniques in viola education”, which are basic instrument education courses in the music departments of fine arts high schools, was carried out with the Survey pattern, one of the descriptive Research Models. The main research is that students' own wishes and preferences are mainly effective in choosing the viola as an instrument at a rate of 55%, the guidance of their teachers at a rate of 33% and the guidance of family and friends at a rate of 11%. The main reasons for choosing the viola are that they love the viola very much as an instrument and respectively; it has been determined that choosing the viola because they envy their teachers and taking them as an example, liking the sound and timbre of the viola very much, thinking that they are physically suitable for the viola, and wanting to choose the viola to play in the orchestra play an important role in this choice. Students who chose the viola, especially with the guidance of their teachers on this subject, 68% stated that they chose the viola with the guidance that their physical structure and manual structure would be suitable for the viola, and 31% stated that they had to be chosen with the limitation of individual instrument student quota. 64% of the students stated that there were sufficient practice rooms in their schools to practice viola, and 31% stated that they did not have sufficient practice rooms. 47% of the students stated that the viola lesson hours were sufficient, and 53% stated that they were insufficient. According to 61% of the students, the intensity or excess of other courses at school did not negatively affect their ability to study the viola, while 31% stated that it negatively affected them. 53% of the students attended concerts, recitals, etc. with the viola instrument. While they stated that they participated in activities such as playing individually and in an orchestra, 47% stated that they did not participate in such activities. Regarding the students' opinions on the basic technical studies in the viola course; It was determined that the students mostly had various problems in playing techniques of“Vibrato (50%)”,“Floje (28%)”,“Legato (25%)”,“Pizzicato (22%)”and in applying the terms speed and loudness. Students stated that they were 86%“satisfied”with the course materials used (methods, studies, exercises, etc.), and 94% were“satisfied”with the attitudes and behaviors of their teachers and the way they taught the lesson. Students suggested that viola lesson hours are insufficient and should be increased, the number of study rooms should be increased, studies and works should be more fun and interesting, closer relationships with students should be established and motivating approaches should be increased, teaching materials that will encourage viola study and Internet resources on this topic should be multiplied.