Mazhar-ı Envâr ve Keşf-i Esrâr (İnceleme-metin-dizin)
Mazhar-ı Envâr ve Keşf-i Esrâr (Examination-text-directory)
  1. Tez No: 850421
  2. Yazar: RÜMEYSA KAYAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türk Edebiyatı, Yazma Eser, Tasavvuf, Mazhar-ı Envâr ve Keşf-i Esrâr, Misâl Âlemi, Old Turkish Literature, Manuscript, Sufism, Mazhar-ı Envâr and KeĢf-i Esrâr, Misal Âlemi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Eski Türk Edebiyatının kaynakları arasında bulunan tasavvufi eserlerin önemi herkes tarafından bilinmektedir. Çalışmamıza konu olan Mazhar-ı Envâr ve Keşf-i Esrâr isimli eser dini-tasavvufi muhtevaya sahip manzum ve mensur karışık bir yazma eserdir. Topkapı Sarayı Kütüphanesi Emanet Hazinesi 1294 numarada kayıtlı olan eser, 1754 yılında kaleme alınmış olup müellifi hakkında bir bilgiye ulaşılamamıştır. Çalışmamızda eser ayrıntılı bir şekilde tanıtılmış çeviriyazılı metni verilmiştir. Konu bakımından bir bütünlüğe sahip olan eser âlemler bahsinden, özellikle üzerinde çok bir çalışma olmayan misâl âleminden söz etmektedir. Konuyu işleyişinde menkıbelerden faydalanan müellif eserinde toplamda 17 menkıbeye yer vermiştir. Her menkıbe misâl âleminin varlığına dair destekleyici ve örneklendirici bir kaynak mahiyetindedir. Çalışmamızda eserde geçen manzum parçaların ve mensur kısımların tamamını oluşturan menkıbelerin incelemesi yapılmış, Eski Türk Edebiyatı açısından önemi belirtilmeye çalışılmıştır. Ayrıca tezimizin sonuna Mazhar-ı Envâr ve Keşf-i Esrâr'ın yazma eser nüshasının fotoğrafları ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of Sufi works among the sources of Old Turkish Literature is known by everyone. Mazhar-ı Envâr ve Keşf-i Esrâr, which is the subject of our study, is a mixed manuscript in verse and prose with religious-sufistic content. The work, which is registered in Topkapı Palace Library Safety Treasury number 1294, was written in 1754 and no information about the author was found. In our study, the work is introduced in detail and the transliterated text is given. The work, which has integrity in terms of subject, talks about the worlds, especially the world of examples (Misal Alemi), on which there is not much work. The author, who used legends in his treatment of the subject, included a total of 17 legends in his work. It is a supporting and illustrative source regarding the existence of every world of legends and examples. In our study, the verse parts in the work and the hagiographies that make up all the prose parts were examined and their importance in terms of Old Turkish Literature was tried to be emphasized. At the end of the study, a manuscript copy of Mazhar-ı Envâr and Keşf-i Esrâr is added.